Hukum Luar Derlung digunakan apabila sesuatu perkataan yang mempunyai suku kata praakhir dan akhir bunyi vokal terbuka [a]. Biasanya hukum ini terpakai pada kata Melayu jati dan juga kata yang bukan daripada kata Arab. Dan yang paling penting ialah jenis kata yang disebutkan di atas mestilah bunyi terbuka [a] digandingkan dengan huruf-huruf berikut pada suku kata akhirnya: ba (ب) atau ta (ت) atau pa (ڤ) atau ga (ݢ) atau nun (ن) atau sin (س) atau nya (ڽ) atau ca (چ) atau ya (ي) atau kaf (ک) atau mim (م) atau jim (ج).

Kategori: Bimbingan, Jawi

APABILA sesuatu kata dasar bergabung dengan akhiran -an, maka kata tersebut akan membawa makna pekerjaan, perkara atau benda yang dihasilkan oleh kata kerja tersebut.

Kategori: Jawi

PERBINCANGAN huruf hamzah pada siri ini akan menumpukan kepada kedudukannya di atas dan di bawah alif sahaja. Hamzah berumah telah kita bincangkan pada siri yang terdahulu.

Kategori: Jawi

Huruf ‘sad’ (ص) dilambangkan dengan huruf ‘s’ dalam tulisan Rumi sama dengan huruf ‘sin’ (س) .

Kategori: Jawi

Kedudukan huruf hamzah dalam tulisan Jawi ada beberapa keadaan. Hamzah boleh berada dalam keadaan berumah dan tanpa rumah. Huruf hamzah yang berumah bukan hanya menangani bunyi e pepet tertutup sahaja bahkan beberapa kasus lain seperti kata serapan Arab dan lain-lain.

Kategori: Jawi

Susunan huruf selepas huruf ‘ain’ (ع) ialah huruf ‘ghain’ (غ) dan huruf ini merupakan huruf ke-20 dalam turutan abjad Jawi.

Kategori: Jawi

Huruf ‘ain’ (ع) merupakan huruf ke-19 dalam turutan abjad Jawi. Huruf ‘ain’ (ع) merupakan satu huruf yang agak sukar untuk membunyikannya bagi sesetengah penutur

Kategori: Jawi

Huruf ‘dad’ (ض) merupakan huruf jati bahasa Arab. Bahasa Arab juga dikenali sebagai bahasa ‘dad’ (ض). Tiada dalam mana-mana bahasa yang menggunakan huruf ini selain bahasa Arab dan sekiranya terdapat penggunaan huruf ini dalam mana-mana bahasa di dalam dunia ini maka sudah pastilah bahawa kata itu berasal daripada bahasa Arab.

Kategori: Jawi
 • Arkib

 • Statistik

  083384
  Melawat hari ini: 466
  Jumlah Pelawat: 83384
  Hits hari ini: 646
  Jumlah Hits : 149381
  Siapa atas talian: 1
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.