Penterjemahan al-Quran sewajarnya mempunyai garis panduan dan kawalan daripada segi latar belakang penterjemah, pendidikan, kepakaran dan kemampuan yang baik dalam bahasa Arab supaya hasil terjemahan al-Quran tersebut dapat membantu pembaca untuk memahami isi kandungan al-Quran dengan konsep yang betul.

Kategori: Bahasa

LEKSIKAL ialah kata, kosa kata, diksi, perbendaharaan kata sesuatu bahasa.  Kata dalam sesuatu bahasa mempunyai makna atau senarai makna yang tidak disyaratkan oleh struktur sintaksis. Dengan kata lain leksikal ialah kata yang telah mempunyai makna yang diberikan dalam kamus.  Sebagai contoh, dalam kamus bahasa Melayu kata “ketupat” merujuk kepada beras yang dimasak lama dalam sarung yang dianyam daripada daun kelapa muda.

Kategori: Bahasa, Bimbingan

Pada hujung bulan Julai lalu, penulis ada terbaca kiriman status pada facebook seorang rakan. Dalam status tersebut, beliau memaparkan salah satu soalan ujian percubaan Bahasa Melayu UPSR (Ujian Penilaian Sekolah Rendah) yang mengelirukan.

Kategori: Bahasa, Bimbingan

Untuk maksud “menyalin kembali teks yang ditulis dengan huruf Jawi kepada teks Rumi”, kata manakah yang paling tepat digunakan antara transkripsi dengan transliterasi? Pertanyaan ini penulis ajukan kerana masih ada yang terkeliru dengan penggunaan kedua-dua kata atau istilah tersebut, dan penulis pernah ditanyakan hal itu.

Kategori: Bahasa, Bimbingan

Antara “menjolok mata” dengan “mencolok mata”, simpulan bahasa manakah yang paling tepat dan sepatutnya digunakan? Penulis pernah diajukan pertanyaan tentang perkara ini.

Kategori: Bahasa, Bimbingan

Dahulu, kata kemudahan asas merupakan kata umum yang sering digunakan dalam penulisan, terutamanya di akhbar. Kemudiannya, kata ini digantikan pula dengan kata infrastruktur.

Kategori: Bahasa, Bimbingan

Sebelum meluasnya penggunaan singkatan dalam media sosial dan telefon pintar (smartphone), rata-rata pengguna bahasa pernah menggunakan singkatan dalam khidmat pesanan ringkas (short message service) atau lebih dikenali sebagai singkatan SMS. SMS merupakan khidmat yang begitu popular dalam kalangan pengguna telefon bimbit di negara kita sejak 1995.

Kategori: Bahasa, Bimbingan

Perkataan jika, kalau, jikalau ialah kata hubung keterangan. Kita boleh sahaja menggunakan mana-mana satu kata hubung berkenaan dalam ayat kerana ketiga-tiga kata hubung itu sinonim. Jika, kalau, jikalau menunjukkan syarat.

Kategori: Bahasa, Bimbingan
 • Arkib

 • Statistik

  1035065
  Visit Today : 1281
  This Month : 17664
  Total Visit : 1035065
  Hits Today : 6389
  Total Hits : 4244723
  Who's Online : 9
 • Kategori