Fenomena aphelion merupakan titik dalam orbit objek yang berada di kedudukan paling jauh dari matahari. Selain itu, titik dalam orbit merupakan objek paling jauh dari matahari yang dikenali sebagai perihelion. Manakala, perkataan aphelion yang berasal daripada kata apo dan helios dalam bahasa Yunani bermaksud menjauh dan terpisah. Seterusnya, kata ap bermaksud paling jauh. Manakala,  perkataan “helion” berasal dari kata helio bermaksud matahari. Oleh itu, gabungan dua suku kata, iaitu suku kata “ap” dan “helios” menunjukkan bumi berada di kedudukan paling jauh dari matahari untuk sesuatu tahun.

Kategori: Bicara, Makalah

Webinar Asteroid bertajuk “Merungkai Kepentingan dan Nilai Batuan Angkasa kepada Dunia” telah bersiaran secara langsung menerusi Facebook Planetarium Negara pada 30 Jun 2022 bermula pukul 10.30 pagi. Webinar ini menampilkan Encik Mohd Fairos bin Asillam, Ketua Penolong Pengarah Kanan Planetarium Negara bersama-sama Dato’ Jaafar bin Jamaluddin, Pengerusi Eksekutif Galeri Meteor Muzium Rakyat, Bandar Hilir, Melaka. Penganjuran webinar ini diadakan bersempena dengan Sambutan Hari Asteroid Antarabangsa 2022 yang membincangkan tentang kepentingan batuan meteor dalam dunia sains, ekonomi dan kehidupan.

Kategori: Bicara, Makalah

Terjemahan bahan agama khususnya al-Quran dalam bahasa Melayu bermula sejak kedatangan Islam ke kepulauan Melayu pada tahun 840 melalui pemerintahan Sultan Alaiddin Syed Maulana Abdul Aziz Syah di Perak yang menjadi pencetus awal dalam dunia penyebaran ilmu-ilmu Islam melalui penulisan dan penterjemahan buku agama. Menurut Hashim dan Halimah yang merupakan penulis buku bertajuk Isu Sosiolinguitik di Malaysia (2012) bahawa sebanyak 900 judul berbeza yang terdiri daripada bidang fikah, aqidah, usuluddin, nahu Arab, hadis, tasawuf dan tarekat, akhlak, doa, wirid dan munajat, kisah anbia yang diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu dan tulisan Jawi yang dikenali sebagai ‘kuning kuning’.

Kategori: Makalah

Pada 23 Oktober 2010, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menetapkan bahawa mata pelajaran Sejarah merupakan mata pelajaran yang diwajibkan lulus untuk semua calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam peperiksaan tersebut mulai tahun 2013. Pengumuman tersebut telah diumumkan secara rasmi oleh Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Haji Muhammad Yassin, mantan Menteri Pelajaran Malaysia dan mantan Perdana Menteri Malaysia Kelapan ketika menggulung perbahasan Perhimpunan Agung UMNO 2010 pada 23 Oktober 2010. Secara keseluruhannya, tahun 2013 menurut Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Haji Muhammad Yassin merupakan tahun rasmi yang dipilih sebagai langkah untuk memastikan mata pelajaran Sejarah dijadikan sebagai mata pelajaran wajib lulus dalam peperiksaan SPM.

Kategori: Makalah

Institusi Pengajian Tinggi (IPT) menjadi ejen sosialisasi yang penting dalam struktur sosial masyarakat. Oleh yang demikian, kerajaan menerusi jabatan pendidikan tinggi telah memperkenalkan dan mewajibkan subjek Mata Pelajaran Umum (MPU) kepada semua pelajar IPT sama ada awam atau swasta daripada pelbagai peringkat pengajian. Mata Pelajaran Umum mempunyai beberapa kategori dan salah satunya merupakan kategori wajib dengan kod U1. Salah satu subjek dalam kategori ini ialah subjek Hubungan Etnik (HE).

Kategori: Makalah

Setiap tahun terdapat pelbagai serangan virus yang telah meragut nyawa manusia. Antara serangan virus terkenal di seluruh dunia ialah virus MERS-CoV dari negara Timur Tengah di rantau Asia Barat (Huda Hussain, 2014: 136). Secara umumnya, nama saintifik bagi Virus MERS-CoV ialah Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-Cov) merupakan satu penyakit baharu yang melibatkan jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh novel coronavirus.

Kategori: Makalah

PERIBAHASA Melayu ada menyatakan “bodoh tidak dapat diajar, cerdik tidak dapat diikut’. Apakah maksud yang tersirat di sebalik peribahasa tersebut?  Merujuk Kamus Dewan (2007) maksud peribahasa ini ialah orang yang tidak mahu mendengar kata atau tidak mahu ditunjuk ajar langsung. Mereka hanya bertindak mengikut kata hati sendiri sahaja.

Kategori: Makalah

KEUNGGULAN sejarah kepemimpinan negarawan Tun Abdul Razak bin Dato’ Hussein dalam sejarah Malaysia dan sejarah politik Malaysia amat terkenal sebagai Bapa Pembangunan Malaysia kerana sumbangan beliau dalam pembangunan kawasan luar bandar dan masyarakat luar bandar menerusi Dasar Ekonomi Baru.

Kategori: Makalah
 • Arkib

 • Statistik

  1108861
  Visit Today : 100
  This Month : 19356
  Total Visit : 1108861
  Hits Today : 329
  Total Hits : 4591868
  Who's Online : 17
 • Kategori