Media penyiaran berperanan sebagai alat komunikasi yang berkesan dan amat berpengaruh di dalam masyarakat. Oleh itu, media penyiaran merupakan institusi sosial yang penting. Institusi tersebut merupakan kuasa yang mampu menghasilkan dan menyebarkan makna sosial. Hal ini bermaksud, media penyiaran berupaya menentukan corak pemahaman dan seterusnya hala pemikiran khalayak sasarannya tentang sesuatu yang disampaikan, khususnya melalui bahasa.

Kategori: Makalah

ALAM sedang memberikan reaksi negatif terhadap dunia! Itulah realiti yang tidak boleh ditolak oleh sesiapa pun, baik sarjana, penyelidik, cendekiawan mahupun masyarakat awam. Buktinya, menurut Akademi Sains Kebangsaan (NAS) suhu permukaan bumi telah meningkat sebanyak -17.2 darjah Celsius dan hal ini telah bermula sejak dua dekad yang lalu.

Kategori: Bicara, Makalah

PADA 13 Disember 2016, rakyat Malaysia telah menyaksikan satu peristiwa penting dan bersejarah apabila Sultan Kelantan iaitu Sultan Muhammad ke-V telah menduduki takhta persekutuan dengan bergelar Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang ke-15. Baginda telah menggantikan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang ke-14, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah yang telah tamat tempoh pemerintahan negara pada 12 Disember 2016. Sultan Muhammad ke-V telah dimasyhurkan sebagai Yang di-Pertuan Agong dan sekali gus menjadi Ketua Negara bagi Persekutuan Malaysia yang baru dan akan menjalankan tugas-tugas seperti mana yang telah termaktub dalam perlembagaan.

Kategori: Makalah

Setelah menyambut kemerdekaan negara pada 31 Ogos setiap tahun, terdapat satu lagi tarikh penting dalam menyambut hari kebangsaan rasmi bagi negara. Tarikh yang dimaksudkan itu ialah 16 September. Mengimbau sejarah negara 53 tahun yang lalu, tarikh 16 September adalah teramat penting bagi Persekutuan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura. Hal ini kerana keempat-empat wilayah yang terdapat di Asia Tenggara ini telah mencapai kesepakatan untuk membentuk sebuah negara lebih besar dan dikenali sebagai Persekutuan Malaysia. Pembentukan sebuah negara baru ini adalah secara tidak langsung memberi kemerdekaan kepada tiga buah wilayah yang masih menjadi jajahan British di Asia Tenggara iaitu Sabah, Sarawak dan Singapura.

Kategori: Makalah

Menjejakkan kaki di bumi Mekah dan Madinah menjadi impian setiap umat Islam. Mekah bukan sahaja menjadi tumpuan umat Islam dari seluruh dunia ketika musim haji, malahan menjadi destinasi utama sepanjang tahun untuk mengerjakan umrah. Bagi seorang tetamu Allah yang hadir ke Tanah Suci biarpun untuk tujuan menunaikan umrah atau pun ibadah haji pasti tersemat harapan untuk datang lagi mengunjungi kedua-dua kota berkenaan. Kota ini terlalu istimewa bagi umat Islam kerana Mekah dan Madinah merupakan kota suci dan dikenali juga dengan panggilan Tanah Haram.

Kategori: Bicara, Featured, Kajian, Makalah

Pada era pascaglobalisasi ini, kita sering mendengar masalah remaja yang semakin hari semakin teruk. Hal ini dikatakan demikian kerana mereka terlibat dengan gejala sosial, seperti vandalisme dan gengsterisme. Oleh yang demikian, ibu bapa seharusnya memainkan peranan mereka sebagai individu yang bertanggungjawab mendidik dan membentuk sahsiah yang cemerlang dan terbilang dalam diri anak. Peranan ibu bapa penting kerana apabila ibu bapa memainkan peranan dengan baiknya, masalah yang berkaitan dengan remaja tidak akan berlaku. Ibu bapa juga perlu menitikberatkan hal ehwal anak agar mereka tidak terjebak dengan perkara yang negatif yang mengundang impak kepada masa depan mereka. Ibu bapa harus bertindak dari sekarang agar masalah yang berkaitan dengan remaja dapat diselesaikan.

Kategori: Makalah

Rencana yang serba sederhana ini akan memperkatakan pengertian keserumpunan, dan peran nilai budi Melayu dalam menautkan persahabatan serumpun. Apa pun, penulis hanya menyinggung selayang pandang akan peri perlunya kita, khususnya generasi belia ataupun pemuda memahami dan menghayati salah satu daripada kearifan (wisdom) dan kebijaksanaan (sagacity) serta kebaikan (virtue)orang Melayu, yakni nilai hati budi dan budi bahasa yang merupakan unsur penting bagi menautkan persahabatan yang tulus dan luhur sesama kita.

Kategori: Makalah

Setelah sekian lama masyarakat pembaca mengalami kesukaran untuk mendapatkan bahan bacaan terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), akhirnya DBP tampil bersama imej baru dengan memperkenalkan kedai buku bergerak yang dinamakan Ujana Buku. Ujana Buku telah dirasmikan oleh Mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia, iaitu Dato’ Seri Muhyiddin Yasin bertempat di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Permatang Pauh, Pulau Pinang pada 29 April 2015.

Kategori: Featured, Makalah
 • Laman

 • Arkib

 • Statistik

  261702
  Melawat hari ini: 169
  Jumlah Pelawat: 261702
  Hits hari ini: 258
  Jumlah Hits : 474642
  Siapa atas talian: 1
Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.