Kepentingan bidang sosiologi dalam kesusasteraan sememangnya telah dipaparkan dalam karya novel, cerpen, drama, puisi, karya agung kesusasteraan Melayu tradisional dan karya agung kesusasteraan Melayu klasik. Seterusnya, definisi kesusasteraan menurut Ayadurai Letchumanan dan Sivachandralingam Sundarajah (2004: 141) dalam Tamadun Dunia, berasal daripada perkataan dalam bahasa Sanskrit, iaitu castra dan syastra yang bermaksud kitab suci.

Kategori: Makalah

Memamhami penyakit mental bukan semudah menyamakannya dengan gila. Terma penyakit mental merujuk masalah kesihatan yang melibatkan perubahan emosi, pemikiran dan perlakuan yang akan menggugat keseluruhan fungsi seorang manusia itu. Takrifan Persatuan Pakar Psikiatri Amerika Syarikat ini disepakati oleh pakar psikiatri dan ahli psikologi klinikal di seluruh dunia. Pelbagai sebab dikatakan sebagai punca penyakit mental dan merangkumi faktor persekitaran, faktor psikologi dan faktor biologi. Faktor biologi termasuklah faktor genetik (keturunan) dan kesenjangan bahan kimia dalam otak.

Kategori: Featured, Makalah

Ada apa dengan hiburan dan penjagaan alam sekitar? Jika ada kaitan pun, bagaimana? Kita sedia maklum bahawa mesej alam sekitar, seperti tanah runtuh, perubahan iklim, dan pemanasan global, acap kali dilabelkan sebagai topik berat, teknikal dan membosankan sehingga membuatkan masyarakat semakin menjauhkan diri dan kurang berminat terhadapnya. Sukar bagi pihak media atau sebarang bentuk penulisan mendekati pembaca dengan cara menyeronokkan untuk menghadapi isu sebegini.

Kategori: Featured, Makalah

Sejak akhir-akhir ini perkataan membawang menjadi begitu popular dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Perkataan ini bukan sahaja diperkatakan oleh golongan remaja, malah turut menjadi bahasa basahan dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Perkataan membawang bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan dalam media sosial, seperti twitter, whatapss, facebook dan instragram. Media cetak, seperti akhbar, juga memaparkan tajuk berita yang menggemparkan yang turut menggunakan perkataan membawang sebagai tajuk utama bagi menarik perhatian pembaca untuk membaca berita dan artikel yang disiarkan. Media massa, seperti TV dan Youtube, juga tidak ketinggalan memaparkan iklan yang menggambarkan situasi membawang.

Kategori: Featured, Makalah

Oleh WAN NORASIKIN WAN ISMAIL MASYARAKAT Melayu sering kali dilabelkan sebagai bangsa yang tidak tahu menghargai masa. Ungkapan“janji Melayu”kerap digunakan untuk menggambarkan orang Melayu yang tidak menepati masa. Jika diperhalus budaya masyarakat Melayu pada waktu itu, tanggapan masyarakat Melayu tidak menghargai masa kurang tepat. Pada masa dahulu, orang Melayu tidak mempunyai pengukur masa yang tepat. Oleh itu, mereka menggunakan pengukuran masa yang berkaitan rapat dengan alam sekeliling dan corak hidup […]

Kategori: Makalah

BUDAYA prank semakin menular dalam masyarakat kita pada hari ini. Prank merupakan budaya seseorang merancang untuk melakukan tipu helah atau penipuan terhadap orang lain.

Kategori: Makalah

MASYARAKAT Melayu sering kali dilabelkan sebagai bangsa yang tidak tahu menghargai masa. Ungkapan janji Melayu sering kali digunakan untuk menggambarkan orang Melayu yang tidak menepati masa. Jika diperhalus budaya masyarakat Melayu pada waktu itu, tanggapan masyarakat Melayu yang tidak menghargai masa adalah kurang tepat. Pada masa dahulu, orang Melayu tidak mempunyai pengukur masa yang tepat. Oleh itu, mereka menggunakan pengukuran masa yang berkaitan rapat dengan alam sekelilingnya dan corak hidup mereka ketika itu, termasuklah menggunakan nama fauna sebagai perlambangan.

Kategori: Kajian, Makalah

Oleh NORSUHAILA IBRAHIM  SIMPULAN bahasa merupakan satu daripada jenis peribahasa yang paling mudah dan ringkas. Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata atau lebih yang membawa makna yang berlainan daripada maksud asal perkataan yang digunakan dengan maksud yang tepat dan padat. Simpulan bahasa digunakan oleh orang-orang Melayu zaman dahulu untuk menggambarkan sifat, tingkah laku, situasi dan perangai spontan manusia dalam menjalani kehidupan harian mereka. Sejak dahulu lagi, simpulan bahasa […]

Kategori: Kajian, Makalah
 • Arkib

 • Statistik

  083383
  Melawat hari ini: 465
  Jumlah Pelawat: 83383
  Hits hari ini: 637
  Jumlah Hits : 149372
  Siapa atas talian: 2
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.