PERIBAHASA Melayu boleh dianggap sebagai bahasa kiasan yang membawa makna tersirat, kerana masyarakat mahu menyampaikan sesuatu makna secara analogi atau perbandingan. Ia juga boleh dianggap sebagai akal budi Melayu. Masyarakat Melayu banyak menggunakan unsur alam sekeliling dengan segala kemampuan imaginasi mereka, lalu mengaitkannya dengan aspek kehidupan. Unsur ikan juga digunakan dalam peribahasa Melayu untuk menyampaikan makna yang tersirat di sebaliknya. Menurut Kamus Dewan (2004), ikan ialah haiwan berdarah sejuk yang hidup di dalam air serta bernafas melalui insang dan mempunyai sirip untuk berenang.

Kategori: Bicara, Makalah

BAHASA merupakan lambang dalam budaya dan melalui pembinaan bahasa juga sesuatu budaya boleh dipengaruhi. Antara isu yang sering dibangkitkan dalam pembinaan negara bangsa termasuklah isu bahasa. Hal ini dikatakan demikian kerana bahasa merupakan lambang jati diri bagi sesuatu masyarakat atau bangsa itu. Bahasa mempunyai banyak fungsi dalam perkembangan budaya berdasarkan keperluan semasa.

Kategori: Makalah

KEINDAHAN dan kehalusan kain sutera memang diakui telah melatari keperluan kehidupan manusia zaman-berzaman. Kain sutera memberi nilai sosial dan dapat mempengaruhi gaya hidup si pemakainya. Kewujudan sutera yang berabad-abad lamanya telah berkembang ke seluruh dunia. Malah perdagangan sutera ini telah mula wujud di China dan India sehingga wujudnya istilah “Laluan Sutera” atau “Jalan Sutera”.

Kategori: Kajian, Makalah, Warisan

MUSIM buah binjai datang lagi! Buah binjai (Mangifera caesia) atau dikenali dengan buah kemang ini ialah sejenis buah nadir yang jarang ditemukan malah ditanam secara komersial. Meskipun sukar ditemukan, buah binjai lebih popular bagi orang dewasa dan musimnya sentiasa dinanti-nantikan. Bentuknya bujur persis telur dengan saiz 12-19 sentimeter panjang dan 6-10 sentimeter lebar. Isinya berwarna putih kekuningan, berjus, memiliki rasa manis, masam manis, masam dan lemak manis serta berserat sederhana kasar ke kasar. Mengikut penggemar buah binjai, buah yang licin kulitnya dan berwarna kuning-coklat serta berbau kuat, sedap rasanya. Manakala, buah kemang (Mangifera kemanga) pula mempunyai kulit yang lebih kasar dan kusam warnanya serta saiz buahnya lebih besar daripada buah binjai. Rasa buah binjai lebih manis, kelat dan sedikit masam berbanding buah kemang yang rasanya lebih manis (tiada rasa kelat dan masam) dan masam (tidak tertelan dan sangat masam).

Kategori: Makalah, Uncategorized

BUDAYA minum kopi di restoran atau kafe kopi berjenama barat mahupun Korea semakin meningkat di Malaysia. Minuman kopi bukan sekadar dapat mengurangkan rasa mengantuk, malah memberi ruang dan peluang dalam mempopularkannya dengan keperluan dan status gaya hidup masyarakat kini. Kebanjiran pemilik kafe bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan dan banyak mengetengahkan konsep dan hiasan kafe dan pelbagai aneka hidangan berserta minuman kopi sebagai jualan utama bagi menarik lebih ramai peminat kopi. Pemilik kafe juga berusaha meletakkan hiasan kafe secara minimalis, hiasan desa, moden, urban, atau mengadakan mini konsert bagi memberikan keselesaan kepada pelanggan. Mereka juga menawarkan aneka kopi moden dan berjenama, set sarapan pagi dan minum petang, hidangan pastri, kek dan roti bagi menarik lebih ramai pelanggan.

Kategori: Kajian, Makalah

Teater Pokok merupakan sebuah teater terbaik arahan pengarah filem Malaysia tersohor, U-Wei Haji Saari bersama Produksi Balang Rimbun Sdn. Bhd telah dipentaskan pada 7 Disember hingga 16 Disember 2018 sebagai Teater Perdana Dewan Bahasa dan Pustaka di Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur.

Kategori: Bicara, Makalah

Sejarah dan Latar Belakang Kehidupan Abdul Kadir Adabi Sejarah perjuangan dan kehidupan Abdul Kadir Adabi dalam perkembangan sejarah negeri Kelantan, dunia kesusasteraan dan dunia penerbitan di Kelantan bermula menerusi perjuangan Abdul Kadir Adabi dalam perkembangan sejarah Kelantan.

Kategori: Bicara, Makalah

Sejarah kemunculan nenek kebayan dalam kehidupan masyarakat Melayu di Alam Melayu sejak ratusan tahun melekat dalam pemikiran kanak-kanak dan masyarakat Melayu. Dalam menempuh era Revolusi Industri Keempat (RI4), masih ada masyarakat Melayu yang beranggapan bahawa sejarah nenek kebayan sudah ditelan zaman. Namun begitu, sejarah nenek kebayan dalam karya sastera rakyat diceritakan berdasarkan perwatakan murni nenek kebayan dalam karya agung kesusasteraan Melayu tradisional, iaitu Hikayat Inderaputera.

Kategori: Bicara, Makalah
 • Arkib

 • Statistik

  000000
  Melawat hari ini:
  Jumlah Pelawat:
  Hits hari ini:
  Jumlah Hits :
  Siapa atas talian:
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.