Pelaburan merupakan komitmen wang atau modal untuk membeli instrumen kewangan atau aset lain bagi mendapatkan hasil yang menguntungkan dalam bentuk bayaran faedah, pendapatan, atau penambahan nilai instrumen. Pelaburan terlibat dalam pelbagai bidang ekonomi, seperti pengurusan perniagaan dan kewangan, syarikat atau kerajaan.

Kategori: Buku

Rasuah ditakrifkan perbuatan salah guna kuasa untuk mengayakan atau memberikan kelebihan kepada individu, anggota keluarga dan kenalan rapat ketika seseorang itu diamanahkan tanggungjawab menguruskan sesuatu perkara. Rasuah sebenarnya adalah gejala penyimpangan moral dan pelakunya adalah orang yang kurang bermoral atau tidak berakhlak.

Kategori: Buku

“Mawar untuk Ibu” menawarkan pembacaan dalam tiga bahasa, iaitu bahasa Melayu dalam tulisan jawi, bahasa Inggeris dan bahasa Arab. Cerita pendek ini bertemakan alam sekitar dan kehidupan masyarakat yang menekankan budaya tempatan. Sasaran utama pembaca ialah golongan awal remaja dan masyarakat Malaysia yang berminat dengan warisan negara. Sasaran kedua ialah pembaca antarabangsa yang berminat untuk mengenali nilai dan budaya rakyat Malaysia melalui pendedahan tentang falsafah kehidupan masyarakat majoritinya iaitu orang Melayu. Tawaran dalam tiga bahasa dapat membantu pembaca antarabangsa untuk memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penulis seterusnya dapat mendedahkan mereka dengan bahasa Melayu Jawi.

Kategori: Buku, Buku Baharu

Buku cerita ini dapat menarik pembaca dengan ilustrasi kehidupan laut yang berwarna-warni. Mesej yang ringkas dan mudah untuk difahami amat sesuai untuk pembacaan semua peringkat umur. Buku ini mempunyai dua versi bahasa, iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris dengan tajuk, “I Love Sea Turtles”. Penulis buku ini ingin berkongsi pengalamannya semasa bercuti bersama-sama keluarga di Terengganu. Daripada percutian itu, penulis memperoleh banyak pengetahuan mengenai penyu yang ada di Malaysia. Pengalaman tersebut diterjemahkan dalam buku ini dengan bantuan lukisan yang menarik oleh seorang pelukis muda, Sharpay Lim Yu Jing.

Kategori: Buku, Buku Baharu

Islam telah diturunkan kepada umat manusia sejak lebih dari 1400 tahun yang lalu. Bermula dengan wahyu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW oleh Allah SWT, masyarakat awal Islam mula terbentuk di tanah Arab dan terus berkembang ke seluruh dunia. Islam telah menjadi agama wahyu terakhir sekali gus menjadi pencetus kepada peradaban baharu dunia.

Kategori: Buku, Buku Baharu

Richard Kard dalam bukunya mendefinisikan jenayah sebagai suatu perbuatan yang jika dilakukan akan menyebabkan pelaku itu didakwa dan dikenakan hukuman oleh pihak berkuasa. Kamus Oxford pula mentakrifkan jenayah sebagai perbuatan ataupun tinggalan yang boleh dijatuhkan di bawah kesalahan dan boleh dihukum mengikut undang-undang.

Kategori: Buku

Apakah yang dimaksudkan dengan intelektual? Menurut James Maccregor Burns dalam bukunya Leaderships, intelektual adalah “a devotee of ideas, knowledge and values” atau seorang yang terlibat secara analitis dan kritis dengan nilai, tujuan dan cita-cita yang diperjuangkan. Intelektual juga pendukung atau penentang sesuatu ideologi, budaya dan pembawaan masyarakat serta melihat perkara dalam perspektif yang berbeza.

Kategori: Buku

Novel Puteri Delima yang berlatarkan kehidupan golongan bangsawan di Istana Canderawani ini mengisahkan suka duka Puteri Hani yang sangat jelita bergelar Puteri Delima. Dia dilahirkan dan membesar dalam lingkungan enam orang adik-beradik satu ayah, iaitu Puteri Intanku Sura, Puteri Intanku Duli, Puteri Intanku Tia, Puteri Intanku Pati, Puteri Intanku Lila dan Puteri Intanku Inam di Istana Canderawani.

Kategori: Buku
 • Arkib

 • Statistik

  108605
  Melawat hari ini: 80
  Jumlah Pelawat: 108605
  Hits hari ini: 135
  Jumlah Hits : 190597
  Siapa atas talian: 1
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.