Novel Penenun Cinta merupakan sebuah novel islamik dan merupakan novel kelima serta terakhir beliau sebelum beliau meninggal dunia. Novel ini mengisahkan tentang watak seorang imam tua yang sedang koma hingga menjadikan keseluruhan ceritanya berpaksikan kepada monolog tentang kehidupan, pengalaman dan luahan dari lubuk hati watak utamanya. Kisah imam tua sambil mengimbas kembali zaman mudanya memperlihatkan secara jelas keakraban hubungan manusia dengan Pencipta yang Maha Berkuasa. Selari dengan itu, penelitian ini akan menganalisis pesanan Ibnu Ahmad Al-Kurauwi dari perspektif teori takmilah.

Kategori: Buku, Featured

Di Malaysia, ajaran sesat masih merupakan ancaman utama yang mampu memporakperandakan orang Islam khususnya dan negara amnya. Antara ajaran sesat yang pernah dan masih berleluasa ialah Syiah, Ayah Pin, al-Arqam, Ilmu Tajalli Ahmad Laksamana dan Tarekat Naqsyabandiah Kadirun Yahya.

Kategori: Buku

Jejak Seni: Dari Pentas Bangsawan ke Media Prima Berhad (2017: Terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka). Inilah tajuk buku hasil tulisan Tan Sri Johan Jaaffar, penulis (yang menulis rencana, esei, kritikan), penulis kreatif (yang menulis novel, cerpen, drama -- sama ada drama TV, radio, pentas, adaptasi, terjemahan), pelakon, pengarah, tokoh budayawan dan tokoh korporat. Jejak Seni ialah kumpulan cerita peribadi seorang penglipur lara glokal yang tersohor.

Kategori: Buku, Featured

FESYEN merupakan satu gaya hidup yang melambangkan peribadi seseorang. Peribadi dan status seseorang dinilai berdasarkan pakaian yang dipakainya walaupun kenyataan ini tidak boleh digeneralisasikan kepada semua orang. Kadangkala orang yang berstatus tinggi lebih gemar bersederhana dalam berpakaian dan begitulah sebaliknya. Novel ini membuktikan sesetengah pemimpin masih memandang tinggi kesederhanaan dalam berpakaian kerana tidak mahu melebarkan jurang darjat antara pakaian rakyat biasa dengan golongan bangsawan.

Kategori: Buku

BAHASA DIRAJA adalah sejenis kelainan sosial antara berbagai-bagai kelainan sosial bahasa Melayu. Sungguhpun bahasa ini bukanlah kelainan asas yang dipelajari oleh penutur Melayu, tetapi merupakan kelainan yang perlu diketahui oleh semua rakyat Malaysia. Inilah kelainan yang paling halus dan digunakan dalam situasi khusus, iaitu apabila kita berhadapan dengan atau merujuk keluarga diraja.

Kategori: Buku

MEMBACA cerpen sering menjadi pilihan umum yang mahukan pembacaan singkat dan mudah difahami. Plot cerita yang padat dan ringkas memberikan kepuasan membaca di samping nilai estetika bahasa sastera tidak diabaikan. Bilangan halaman antara tujuh dengan lima belas muka surat menjadikan hobi membaca boleh dilaksanakan oleh sesiapa sahaja termasuk mereka yang kesuntukan masa atau yang mahukan kesudahan plot yang tidak meleret-leret. Antologi cerpen iaitu himpunan beberapa cerpen dalam sebuah buku memberi pilihan kepada pembaca untuk menikmati pelbagai peristiwa dan fikiran yang ingin disampaikan oleh penulis.

Kategori: Buku

Buku setebal 105 muka surat ini mengandungi lima buah cerpen yang mengutarakan tema persaingan sihat pelajar, nilai-nilai murni, perpaduan, jati diri dan semangat kebangsaan.

Kategori: Buku

Jika dalam kesusasteraan Melayu, karya klasik agung kita ialah Hikayat Iskandar Zulkarnain, Hikayat Hang Tuah, Sejarah Melayu dan Sulatus Sulatin, bagi negara China pula karya agung klasik mereka ialah Hikayat Tiga Negara, Hikayat Pinggir Air dan Hikayat Jelajah ke Barat. Antara tiga karya agung klasik China tersebut Hikayat Jelajah ke Barat yang diterbitkan pada zaman dinasti Ming (1368 – 1644), adalah yang paling tersohor, yang dikenali sebagai novel klasik yang ditulis oleh Wu Cheng Eu.

Kategori: Buku
 • Laman

 • Arkib

 • Statistik

  240607
  Melawat hari ini: 44
  Jumlah Pelawat: 240607
  Hits hari ini: 68
  Jumlah Hits : 440943
  Siapa atas talian: 1
Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.