Novel Puteri Delima yang berlatarkan kehidupan golongan bangsawan di Istana Canderawani ini mengisahkan suka duka Puteri Hani yang sangat jelita bergelar Puteri Delima. Dia dilahirkan dan membesar dalam lingkungan enam orang adik-beradik satu ayah, iaitu Puteri Intanku Sura, Puteri Intanku Duli, Puteri Intanku Tia, Puteri Intanku Pati, Puteri Intanku Lila dan Puteri Intanku Inam di Istana Canderawani.

Kategori: Buku

Cerita rakyat menjadi bahan bacaan sastera yang menghiburkan dan mempunyai nilai murni yang boleh dicontohi. Penceritaan semula atau adaptasi daripada cerita sebenar yang berlaku dalam masyarakat dapat dijadikan teladan yang baik, khususnya kepada kanak-kanak. Penceritaan yang ringkas dan ilustrasi lukisan yang berwarna-warni dapat menarik perhatian pembaca. Buku ini adalah untuk peringkat umur dari tiga hingga 12 tahun, dan boleh dijadikan bahan bacaan untuk orang dewasa juga.

Kategori: Buku, Buku Baharu

Sejak tahun 1990-an, sektor pembinaan di Malaysia berkembang dari semasa ke semasa. Perkembangan yang memberangsangkan ini menyebabkan banyak bangunan dan prasarana dibina dengan pesat dan memberikan manfaat kepada rakyat Malaysia.

Kategori: Buku, Featured

Cerita rakyat menjadi bahan bacaan sastera yang menghiburkan dan mempunyai nilai-nilai murni yang boleh dicontohi. Penceritaan semula atau adaptasi daripada cerita sebenar yang berlaku dalam masyarakat dapat dijadikan teladan yang baik, khususnya kepada kanak-kanak. Penceritaan yang ringkas dan ilustrasi lukisan yang berwarna-warni dapat menarik perhatian pembaca. Buku ini adalah untuk peringkat umur dari 3 hingga 12 tahun, dan boleh dijadikan bahan bacaan untuk orang dewasa juga.

Kategori: Buku

Thailand yang terletak di Asia Tenggara merupakan negara yang merdeka dan berdaulat. Dari segi geografi, negara ini bersambung daratan tanah besar, iaitu berjiran dengan Myanmar, Kemboja, Laos dan Malaysia. Majoriti masyarakat Thai terdiri daripada bangsa Siam dan menjadi tunjang negara ini.

Kategori: Buku

Hubungan Semenanjung Tanah Melayu dan Sumatera memang rapat sejak dahulu lagi. Walaupun dipisahkan oleh Selat Melaka, faktor geografi ini tidak menjadi penghalang tetapi menjadi jambatan yang saling menghubungkan masyarakat dan penduduk di kedua-dua wilayah ini. Yang menariknya, masyarakat di kedua-dua kawasan ini tidak menganggap Tanah Melayu dan Sumatera sebagai wilayah asing. Ketika kuasa Barat mula meluaskan jajahan di Tanah Melayu dan Sumatera, hubungan masyarakat di kedua-dua wilayah ini tidak terhenti begitu sahaja akibat daripada penjajahan. Dalam keadaan tertentu, berlaku proses penghijrahan secara besar-besaran masyarakat di Sumatera ke Tanah Melayu kerana tekanan daripada penjajah Belanda. Selain itu, terdapat faktor lain hal ini terjadi.

Kategori: Buku

SONGKET melambangkan tatasusila dan adat Melayu yang tinggi nilai peradaban dan kesopanannya. Gambaran ini menjelaskan bahawa songket bukan sekadar pakaian tetapi sebagai alat menjunjung adat yang amat tertib dipakai bersesuaian dengan sesuatu upacara, masa ataupun majlis. Namun di sebalik ketertiban dan keindahannya, songket sarat dengan pelbagai tafsiran makna. Semuanya terhasil daripada kreativiti dan manifestasi pemikiran para pereka seniman Melayu terdahulu yang diperturunkan secara konvensional dan warisan. Bersandarkan kualiti dan keunikannya, songket tidak sekadar indah pada permukaannya sahaja tetapi kaya dari sudut makna dan falsafahnya.

Kategori: Buku

Bagi Za’ba, orang Melayu lemah kerana mereka tidak mempercayai kebolehan sendiri, lemah cita-cita, kurang hemah dan terlalu bergantung harapan kepada orang lain. Katanya, orang Melayu lebih cenderung meminta bantuan dan pertolongan orang lain.

Kategori: Buku
 • Arkib

 • Statistik

  000000
  Melawat hari ini:
  Jumlah Pelawat:
  Hits hari ini:
  Jumlah Hits :
  Siapa atas talian:
 • Kategori