Pujangga ada menyatakan bahawa cinta dan sayang itu serupa tetapi tidak sama. Cinta merujuk kepada perasaan yang terjalin antara dua orang yang berlainan jenis. Manakala sayang boleh terjalin antara insan berlainan jenis dan juga sejenis.

Kategori: Buku

Ikat limar merupakan kain ikat benang pekan yang dihasilkan melalui teknik sofistikated dengan menggunakan benang pekan yang dicelup warna. Teknik ini didokumenkan dalam banyak karya sastera klasik dan puisi dan diiktiraf sebagai tekstil yang paling halus dan bernilai tinggi.

Kategori: Buku

Zainal Abidin Haji Suhaili atau nama penanya, Abizai merupakan nama yang tidak asing bagi penggemar sastera di bumi Kenyalang Sarawak. Anak kelahiran Kuching ini bergiat aktif dalam penulisan sastera terutamanya dalam bidang puisi, cerpen dan rencana sastera.

Kategori: Buku

Novel Penenun Cinta merupakan sebuah novel islamik dan merupakan novel kelima serta terakhir beliau sebelum beliau meninggal dunia. Novel ini mengisahkan tentang watak seorang imam tua yang sedang koma hingga menjadikan keseluruhan ceritanya berpaksikan kepada monolog tentang kehidupan, pengalaman dan luahan dari lubuk hati watak utamanya. Kisah imam tua sambil mengimbas kembali zaman mudanya memperlihatkan secara jelas keakraban hubungan manusia dengan Pencipta yang Maha Berkuasa. Selari dengan itu, penelitian ini akan menganalisis pesanan Ibnu Ahmad Al-Kurauwi dari perspektif teori takmilah.

Kategori: Buku, Featured

Di Malaysia, ajaran sesat masih merupakan ancaman utama yang mampu memporakperandakan orang Islam khususnya dan negara amnya. Antara ajaran sesat yang pernah dan masih berleluasa ialah Syiah, Ayah Pin, al-Arqam, Ilmu Tajalli Ahmad Laksamana dan Tarekat Naqsyabandiah Kadirun Yahya.

Kategori: Buku

Jejak Seni: Dari Pentas Bangsawan ke Media Prima Berhad (2017: Terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka). Inilah tajuk buku hasil tulisan Tan Sri Johan Jaaffar, penulis (yang menulis rencana, esei, kritikan), penulis kreatif (yang menulis novel, cerpen, drama -- sama ada drama TV, radio, pentas, adaptasi, terjemahan), pelakon, pengarah, tokoh budayawan dan tokoh korporat. Jejak Seni ialah kumpulan cerita peribadi seorang penglipur lara glokal yang tersohor.

Kategori: Buku, Featured

FESYEN merupakan satu gaya hidup yang melambangkan peribadi seseorang. Peribadi dan status seseorang dinilai berdasarkan pakaian yang dipakainya walaupun kenyataan ini tidak boleh digeneralisasikan kepada semua orang. Kadangkala orang yang berstatus tinggi lebih gemar bersederhana dalam berpakaian dan begitulah sebaliknya. Novel ini membuktikan sesetengah pemimpin masih memandang tinggi kesederhanaan dalam berpakaian kerana tidak mahu melebarkan jurang darjat antara pakaian rakyat biasa dengan golongan bangsawan.

Kategori: Buku

BAHASA DIRAJA adalah sejenis kelainan sosial antara berbagai-bagai kelainan sosial bahasa Melayu. Sungguhpun bahasa ini bukanlah kelainan asas yang dipelajari oleh penutur Melayu, tetapi merupakan kelainan yang perlu diketahui oleh semua rakyat Malaysia. Inilah kelainan yang paling halus dan digunakan dalam situasi khusus, iaitu apabila kita berhadapan dengan atau merujuk keluarga diraja.

Kategori: Buku
 • Laman

 • Arkib

 • Statistik

  261702
  Melawat hari ini: 169
  Jumlah Pelawat: 261702
  Hits hari ini: 271
  Jumlah Hits : 474655
  Siapa atas talian: 1
Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.