SONGKET melambangkan tatasusila dan adat Melayu yang tinggi nilai peradaban dan kesopanannya. Gambaran ini menjelaskan bahawa songket bukan sekadar pakaian tetapi sebagai alat menjunjung adat yang amat tertib dipakai bersesuaian dengan sesuatu upacara, masa ataupun majlis. Namun di sebalik ketertiban dan keindahannya, songket sarat dengan pelbagai tafsiran makna. Semuanya terhasil daripada kreativiti dan manifestasi pemikiran para pereka seniman Melayu terdahulu yang diperturunkan secara konvensional dan warisan. Bersandarkan kualiti dan keunikannya, songket tidak sekadar indah pada permukaannya sahaja tetapi kaya dari sudut makna dan falsafahnya.

Kategori: Buku, Featured

Bagi Za’ba, orang Melayu lemah kerana mereka tidak mempercayai kebolehan sendiri, lemah cita-cita, kurang hemah dan terlalu bergantung harapan kepada orang lain. Katanya, orang Melayu lebih cenderung meminta bantuan dan pertolongan orang lain.

Kategori: Buku

Bahasa menjadi perantara utama untuk memudahkan manusia berkomunikasi antara satu sama lain. Untuk melancarkan komunikasi, individu perlu ada kebolehan berbahasa, mendengar dan bertutur. Tanpa memiliki kebolehan tersebut akan berlakulah kecacatan dalam komunikasi. Melihat peri pentingnya komunikasi secara berkesan dalam kehidupan manusia, maka terhasillah buku berjudul Memahami Kecacatan Bahasa dan Komunikasi.

Kategori: Buku

Keadilan yang dibawa Islam bersifat sama rata dan menyeluruh. Tiada pilih kasih dalam pelaksanaan undang-undang, sama ada seseorang itu Muslim atau bukan Muslim, lelaki atau perempuan, dan golongan atasan atau golongan bawahan. Selain itu, pelbagai aspek perlu dipertimbangkan dalam menilai dan membuat keputusan penghakiman seperti keadaan pesalah, matlamat hukuman, suasana sekeliling dan sebagainya.

Kategori: Buku, Featured

Kanak-kanak biasanya mempunyai kesedaran untuk berkomunikasi sebagai tanda menzahirkan perkataan dan fikiran. Pengetahuan tentang kemahiran berkomunikasi secara lisan ataupun bukan lisan, iaitu literasi memerlukan daya berfikir yang tinggi. Ilmu literasi ini bermula sejak 50 tahun yang lepas seiring dengan perkembangan dunia pendidikan yang pesat. Secara umumnya, literasi dari segi takrifan merangkumi aspek seseorang itu berupaya untuk membaca, menulis dan berkomunikasi dalam sesuatu bahasa.

Kategori: Buku

Buku yang menghimpunkan 63 teks ucapan terpilih dari tahun 2009 hingga tahun 2015 ini melakarkan lima tema utama, iaitu Agama, Ekonomi dan Pendidikan, Sosial dan Kemasyarakatan, Transformasi dan Perkhidmatan Awam, serta Undang-undang dan hubungan Antarabangsa. Buku ini merupakan dokumentasi penting yang dapat dijadikan rujukan dalam menjayakan dasar-dasar kerajaan dan agenda pembangunan negara, sama ada pada zaman ini atau pada masa hadapan.

Kategori: Buku, Featured

Jika saya menyingkap di sebalik kepala Sasterawan Negara Muhammad Haji Salleh, barangkali yang saya ketemui adalah aneka aksara yang sukar didiskripsikan, seperti muka depan sampul buku tersebut. Buku ini adalah kumpulan esei-seinya berkenaan sastera. Kesemua eseinya dikumpulkan daripada ruangan kolumnya di majalah Dewan Sastera seawal tahun 2000 sehinggalah tahun 2015.

Kategori: Buku

Orang Seletar ialah suku kaum Orang Asli yang pada masa dahulu tinggal sepanjang masa di dalam sampan berkajang di pesisir pantai Selat Tebrau, Johor. Mereka digambarkan sebagai orang yang berambut kusut-masai dan berpakaian daripada kulit kayu kempas atau nyirih.

Kategori: Buku, Featured
 • Arkib

 • Statistik

  065109
  Melawat hari ini: 82
  Jumlah Pelawat: 65109
  Hits hari ini: 109
  Jumlah Hits : 118185
  Siapa atas talian: 2
 • Kategori