Sayembara Cerpen Parit Sulong 2022 (SAMPENG 2022) merupakan sebuah program anjuran Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Batu Pahat. Penganjuran Sayembara Cerpen Parit Sulong 2022 (SAMPENG 2022) buat julung kalinya ini diharapkan dapat menggilap bakat penulis cilik untuk menghasilkan karya kreatif, selain menggalakkan peserta menzahirkan pemikiran kreatif dan kritis dalam bentuk penulisan berimpak positif.

Kategori: Bakat, Berita

Program Sastera dan Seni bertajuk “Oleh Esei Siri Kebangsaan: Bahagian Pertama Sekilas Pandang Kerja” telah diadakan pada hari Sabtu, 11 Jun 2022 bertempat di Balbuk Haus, Kampung Balik Bukit, Chuping, Kangar, Perlis.  Selain itu, Program Oleh Esei Siri Kebangsaan: Bahagian Pertama Sekilas Pandang Kerja dalam Pembikinan Zulhezan bersama Hafiz Hamzah anjuran Jurnal Svara merupakan Siri Program Oleh Esei Kebangsaan Svara terakhir selepas Siri Program Oleh Esei Kebangsaan Svara yang diadakan di Pahang dan Pulau Pinang.

Kategori: Berita

Pada awal abad ke-15, tulisan Jawi sangat masyhur dalam kalangan masyarakat Melayu kerana tulisan Jawi merupakan tulisan utama yang digunakan dalam urusan berkaitan dengan surat-menyurat diraja, titah perintah dan penulisan sastera.

Kategori: Berita, Jawi

Dengan adanya kursus tersebut, diharapkan kualiti bahasa serta penulisan kertas cadangan dan laporan dalam kalangan peserta dapat ditingkatkan.

Kategori: Berita

Bermula tahun 2016 dan ke hadapan, pemenang bagi Anugerah Penulisan Asia Tenggara tidak lagi dipilih berdasarkan genre penulisan sebaliknya dinilai melalui merit atau kepengarangan yang terbaik pada tahun itu.

Kategori: Berita, Featured

Menerusi pertandingan ini, diharapkan bakat seni dan sastera khususnya untuk generasi muda dapat dicungkil dan diasah terutamanya dalam bidang seni, sastera dan budaya negara.

Kategori: Berita

Penubuhan PUTERA secara rasmi pada tahun 1980 telah membuktikan keberadaan penggiat sastera dalam bandar pembangunan seperti Miri, malah persatuan yang juga berada di bawah Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA) itu sebagai penggerak kepada kegiatan bahasa dan sastera di Sarawak sehingga kini.

Kategori: Berita

Gema Seni Senandung Budaya ini menonjolkan kelainan dengan pelibatan daripada cendekiawan sains matematik dan penggiat seni budaya. Garapan sains matematik diketengahkan dalam persembahan sajak dan syair seperti gelombang sinusoidal, nombor dan kuadratik.

Kategori: Berita
 • Arkib

 • Statistik

  1138371
  Visit Today : 1041
  This Month : 17048
  Total Visit : 1138371
  Hits Today : 4993
  Total Hits : 4768150
  Who's Online : 12
 • Kategori