Bawang Merah 6 png

Oleh WAN NORASIKIN WAN ISMAIL dan NURUL NAJIHAH JAMAL

SEJAK akhir-akhir ini perkataan membawang menjadi begitu popular dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Perkataan ini bukan sahaja diperkatakan oleh golongan remaja, malah turut menjadi bahasa basahan dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Perkataan membawang bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan dalam media sosial, seperti Twitter, Whatsapp, Facebook dan Instragram. Media cetak, seperti akhbar juga memaparkan tajuk berita yang menggemparkan yang turut menggunakan perkataan membawang sebagai tajuk utama bagi menarik perhatian pembaca untuk membaca berita dan artikel yang disiarkan. Media massa seperti TV dan Youtube juga tidak ketinggalan memaparkan iklan yang menggambarkan situasi membawang.

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, bawang ialah sejenis tumbuhan (bebawang) yang umbinya dimakan. Bawang terdiri daripada beberapa jenis, seperti bawang benggala, bawang bombai, bawang cina, bawang merah sejenis bawang yang berwarna merah keungu-unguan, bawang kecil, bawang putih bawang kecil yang berwarna putih dan kuat

Memetik artikel yang ditulis oleh Masril Mat Rosdi yang bertajuk Lima Jenis Makanan Yang Dikaitkan Dengan Sifat Manusia beliau mendefinisikan perkataan membawang sebagai bercakap dengan mengisahkan khabar-khabar atau hal-hal yang buruk mendefinisikan perkataan membawang sebagai bercakap dengan mengisahkan khabar atau hal yang buruk atau umpatan tentang orang lain di belakang; bergosip; berbicara atau berdesas-desus tentang seseorang; mengumpat. Menurutnya, walaupun kelihatan seperti ‘berita terkini’, semua perbuatan itu sebenarnya umpatan. Namun begitu, bagi sesetengah orang, sebarang aktiviti tidak akan bermakna tanpa membawang, istilah yang dipopularkan oleh netizen bagi perbuatan mengumpat. Membawang bukan bererti memfitnah perkara yang tidak benar, sebaliknya sama dengan definisi ghibah atau mengumpat yang dilarang dalam Islam, iaitu terhadap perkara yang tidak disenangi walaupun benar, seperti ketinggian atau berat badan seseorang.

Menurut Iqa Norhizan dalam artikelnya yang bertajuk “Fenomena ‘Mak Cik Bawang’”, kegiatan membawang ini semakin menjadi-jadi pada akhir tahun 2017. Katanya, sejarah mak cik bawang merujuk golongan wanita yang datang untuk bergotong-royong membantu sesuatu majlis kenduri. Sambil duduk memotong bawang, mereka gemar bercerita serta mengumpat antara satu sama lain. Pelbagai cerita akan keluar ketika mengopek bawang, bermula daripada cerita peribadi, jiran tetangga sehinggalah cerita artis dalam dan luar negara. Mereka mengupas dan mengulas isu ke isu. Jika suatu masa dahulu kegiatan membawang terhad kepada aktiviti tertentu, kini aktiviti membawang ini mula tular dalam media sosial dan masyarakat lebih suka membawang di internet kerana mempunyai pengikut yang banyak.

Fenomena peluasan makna kata ‘membawang’ terhasil daripada kekreatifan pengguna dalam penggunaan sesuatu kata. Melalui ayat contoh di bawah, kita boleh melihat makna membawang berdasarkan penggunaan semasa berdasarkan contoh ayat yang diambil daripada akhbar tempatan dan internet. Melalui beberapa contoh ayat yang diteliti, makna membawang dapat difahami dengan lebih jelas konteks penggunaannya dalam masyarakat.

Antara contoh ayat yang berkaitan perkataan membawang termasuklah yang berikut:

1. Netizen membawang isu rantai emas RM6.4 juta serta jam Rolex 3.5 juta.

2. Cepat sangat membawang “Tarif Elektrik Naik”.

3. Saya dan seluruh keluarga amat rapat dan kalau bertemu, pasti ada saja membawang sesama sendiri.

4. Hari ni kita masak sambil membawang.

5. Netizen zaman sekarang memilih untuk membawang di internet.

6. Ibu rakan terbaik untuk membawang.

7. Kalau lelaki start membawang, kalah perempuan.

Berdasarkan contoh ayat 1 hingga ayat 7, perkataan membawang merujuk aktiviti perbualan, berborak, bersembang dan lain-lain tentang sesuatu isu. Isu yang dibualkan merupakan isu hangat yang didebatkan dalam kalangan masyarakat.

Ayat contoh berikut pula menunjukkan aktiviti membawang sebagai sesuatu yang negatif, seperti menjurus kepada perbuatan menceritakan perihal orang lain.

1. Jenab dengan Joyah tak ada kerja lain ke? Asyik membawang fasal orang sesaje deme tuhh.

2. Guru-guru suka membawang fasal anak murid di bilik guru.

3. Mencari bahan untuk membawang bersama rakan sekerja tentang artis popular?

4. Jomlah kita membawang sekejap. Ada cerita panas ni.

5. Apabila berjumpa, tak sah kalau tak membawang fasal orang lain.

Ayat contoh berikut pula merupakan larangan kepada aktiviti membawang.

1. Janganlah jadikan majlis Aidilfitri tersebut sebagai acara membawang sehingga matlamat penganjurannya terpesong.

2. Allah tak suka kita banyak gosip membawang fasal orang lain.

3. Budaya kecam-mengecam dan membawang ini haruslah dihentikan.

Sebagai hasil penelitian, perkataan membawang membawa maksud yang hampir sama dengan perkataan bersembang, berborak, berbual, bergebang, mengata, mengumpat, gosip, mencela, berbual, mencela, mengkritik, mengecam dan membidas. Makna bagi kesemua kata yang hampir sama dengan membawang ini, menurut Kamus Dewan Edisi Keempat diturunkan seperti di bawah:

Perkataan Makna perkataan
mengata bercakap buruk tentang seseorang
mengumpat menceritakan hal yang buruk-buruk atau mencela orang lain (di belakang); mengata-ngatai.
gosip cakap-cakap yang mengisahkan khabar-khabar atau hal-hal yang buruk atau umpatan tentang orang lain; bergosip berbicara atau berdesas-desus tentang keburukan (kejelikan) seseorang, mengumpat: menggosipkan memperkatakan atau memperbualkan (sesuatu) sebagai gosip.
berbual bercakap-cakap dengan tidak tentu perkaranya; berborak
bersembang berbual, berborak, bercakap-cakap:
berborak berbual-bual kosong, bergebang:
bergebang bercakap-cakap mengenai sesuatu perkara; berbual, bersembang
mencela menyatakan kekurangan atau cela sesuatu; mengecam; mengkritik:
mengkritik memperkatakan (mengulas dan sebagainya) keburukan atau kelemahan sesuatu atau seseorang; mengkritik hebat (keras, pedas) mengecam, membidas, mencela:
mengecam menegur keburukan orang dan lain-lain; mencela; membidas:
membidas mengecam

Hasil penelitian terhadap perkataan yang berkolokasi dengan perkataan membawang, jelas menunjukkan bahawa perkataan yang hadir di sekeliling perkataan membawang membawa makna yang hampir sama. Perkataan membawang bukan hanya membawa makna seperti di atas, malah bersinonim dengan bahasa kiasan seperti membawa mulut, suka menjaga tepi kain orang, dan mesyuarat tingkap. Ternyata bahawa perkataan membawang dikaitkan dengan sesuatu budaya yang negatif.

Dalam hal ini, Mohd. Haikal Isa, seorang wartawan hiburan akhbar Kosmo dalam artikelnya Nora Danish Hadam Kritikan menyatakan aktiviti membawang yang membawa unsur negatif ini seharusnya dibendung. MEnurutnya lagi, sesungguhnya trend ‘penyakit’ sebegini harus ditinggalkan jauh di belakang kerana bukan sahaja memberikan cerminan yang tidak baik kepada masyarakat setempat, malah mampu memporak-perandakan keharmonian sejagat. Sesungguhnya masyarakat Melayu bijak memilih kata melalui kepintaran dan kefahaman dalam masyarakat berdasarkan pengamatan yang tajam terhadap alam sekitarnya.

Sila Beri Pandangan

You must be logged in to post a comment.

 • Arkib

 • Statistik

  1035087
  Visit Today : 1303
  This Month : 17686
  Total Visit : 1035087
  Hits Today : 6463
  Total Hits : 4244797
  Who's Online : 6
 • Kategori