BERSEMPENA dengan ulang tahun Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang ke-64, DBP telah menganjurkan Wacana Minda Siri Pertama yang bertajuk, “Ilmu dalam Pembinaan Tamadun” oleh Yang Berbahagia Profesor Dr. Wan Mohd Nor Wan Daud, pemegang Kursi Pemikiran Islam Syed Muhammad Naquib al-Attas, Pusat Kajian Tinggi Islam, Sains dan Peradaban Raja Zarith Sofia (RZS-CASIS), Universiti Teknologi Malaysia. Program bicara tersebut bersiaran langsung melalui laman rasmi Facebook Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia pada 29 Jun 2020, jam 2.30 petang.

Kategori: Bicara, Wawancara

Mohamed Ghozali bin Abdul Rashid atau Malim Ghozali PK telah terpilih sebagai penerima S.E.A. Write Award tahun 2013. Klik Web telah mewawancara beliau untuk mendapat sedikit pandangan beliau tentang diri, pengalaman berkarya dan pandangan beliau terhadap kesusasteraan secara umum.

Kategori: Featured, Wawancara

Bagai sirih pulang ke gagang; kembalinya Dr. Awang, mantan Pengarah Jabatan Bahasa DBP, tepat pada masanya dan kena pada tempatnya. Pengalaman luas beliau di dalam dan di luar negara amat berguna untuk melonjakkan transformasi dalam memperkasakan bahasa Melayu.

Kategori: Wawancara

Sempena sambutan ulang tahun Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang ke-54, editor Klik Web telah menemu bual Ketua Pengarah DBP, Dato' Haji Termuzi bin Haji Abdul Aziz bagi mendapatkan pandangan dan harapan beliau terhadap DBP dalam usaha memartabatkan bahasa Melayu.

Kategori: Wawancara
 • Arkib

 • Statistik

  1083475
  Visit Today : 758
  This Month : 31728
  Total Visit : 1083475
  Hits Today : 2080
  Total Hits : 4457949
  Who's Online : 5
 • Kategori