Oleh NORAZLINDA MISRAN

MAJLIS Perhimpunan dan Sambutan Ulang Tahun Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) ke-59 dan Majlis Penyampaian Anugerah Perkhidmatan telah diadakan di Auditorium Menara DBP, Kuala Lumpur, pada 22 Jun 2015 yang lalu. Tetamu kehormat majlis tersebut ialah Prof. Dato’ Seri Dr. Md. Salleh Yaapar, Pengerusi Lembaga Pengelola DBP.

YBHG. Prof. Dato' Seri Dr. Md. Salleh Yaapar, Pengerusi Lembaga Pengelola DBP sedang menyampaikan ucapan perasmian majlis

YBHG. Prof. Dato’ Seri Dr. Md. Salleh Yaapar, Pengerusi Lembaga Pengelola DBP sedang menyampaikan ucapan perasmian.

Dalam ucapan perasmian, Salleh menyatakan bahawa DBP, yang ditubuhkan pada 22 Jun 1956, setahun sebelum negara mencapai kemerdekaan, ialah hasil perjuangan rakyat yang prihatin dan peduli akan kepentingan bahasa Melayu sebagai teras kehidupan berbangsa dan bernegara. Semangat dan roh perjuangan itu dimanifestasikan dengan desakan agar bahasa Melayu dijadikan bahasa kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya yang merdeka.

Selain itu, menurutnya lagi, sebagai organisasi tunggal yang diberi amanah untuk memperjuangkan kedaulatan bahasa Melayu, seluruh warga kerjanya telah berusaha membudayakan nilai kecemerlangan dan mengamalkan etika kerja yang tinggi dalam perkhidmatan.

Beliau juga menyeru semua karyawan DBP untuk sentiasa merenung wawasan dan hala tuju institusi ini, dan melaksanakan tanggungjawab dengan semangat yang lebih membara. Karyawan DBP juga perlu sentiasa mempersiapkan diri dengan kemahiran dan keterampilan yang sesuai, memanfaatkan kecanggihan teknologi terkini selain bersedia mengubah budaya kerja agar sesuai dengan keperluan dan cabaran semasa.

YBHG. Datuk Dr. Haji Awang Sariyan, Ketua Pengarah DBP

YBHG. Datuk Dr. Haji Awang Sariyan, Ketua Pengarah DBP.

Sementara itu, Datuk Dr. Awang Sariyan, Ketua Pengarah DBP, menyatakan bahawa sebagai institusi kerajaan yang diberi amanah untuk mengembangkan bahasa dan persuratan kebangsaan, DBP akan terus mengorak langkah untuk mencapai hasrat memartabatkan bahasa Melayu di persada dunia.

Selain itu, kelangsungan perjuangan memartabatkan peradaban bangsa melalui bahasa Melayu perlu diperkukuh melalui pelbagai pendekatan. Oleh sebab itu, perjuangan DBP ini menuntut masyarakat untuk memahami hasrat dan cita-cita penubuhan DBP. Rakyat Malaysia perlu berpadu suara dan bersatu pernyataan bahawa bahasa Melayu ialah bahasa negara yang akan terus dijunjung selagi negara berdiri tegak sebagai negara yang berdaulat.

JAL_4933

Persembahan deklamasi puisi oleh En. Rasdi Daud.

DBP yang didukung oleh para ahli Lembaga Pengelolanya, pengurusan tertingginya dan seluruh warga kerjanya telah berjaya melunaskan tugas, tanggungjawab serta hasrat rakyat yang diamanahkan kepada mereka, khususnya dalam memartabatkan bahasa Melayu, baik sebagai bahasa kebangsaan mahupun sebagai bahasa rasmi negara.

Oleh itu, dengan semangat “Bahasa Jiwa Bangsa”, dan misi pemartabatan bahasa Melayu, DBP terus melangkah maju, melakarkan nama dan mencipta pelbagai kejayaan dalam bidang pembinaan dan pengembangan bahasa dan sastera kebangsaan juga dalam bidang penerbitan.

Penerima Anugerah Perkhidmatan 37 tahun, bergambar kenangan bersama-sama tetamu kehormat

Penerima Anugerah Perkhidmatan 37 tahun, bergambar kenangan bersama-sama tetamu kehormat

 

 

 

 

Sila Beri Pandangan

You must be logged in to post a comment.

 • Arkib

 • Statistik

  1035086
  Visit Today : 1302
  This Month : 17685
  Total Visit : 1035086
  Hits Today : 6458
  Total Hits : 4244792
  Who's Online : 10
 • Kategori