OLEH KHAIROL ANUAR HARITH FADZILLAH PENDEKATAN sosiologi merupakan sebuah pendekatan dan teori bercorak kontekstual juga ekstrinsik yang digunakan dalam penyelidikan kesusasteraan rakyat dalam warisan kesusasteraan Melayu tradisional di Alam Melayu. Selain itu, pendekatan sosiologi dalam kesusasteraan rakyat yang disifatkan sebagai “Reflections of Society” membincangkan fungsi dan hubungan kesusasteraan rakyat sebagai cerminan masyarakat dan cerminan budaya dalam aspek politik, ekonomi dan sosial dalam kehidupan manusia. Warisan kesusasteraan rakyat sebagai cerminan budaya masyarakat […]

Kategori: Bicara, Kajian

OLEH WAN NORASYIKIN WAN ISMAIL SYAIR Negeri Patani ialah sebuah karya historiografi Melayu tradisional yang kurang mendapat perhatian daripada pengkaji untuk mengkajinya. Manuskrip Syair Negeri Patani ini tidak kurang pentingnya jika dibandingkan dengan hikayat-hikayat lain yang mempunyai unsur sejarah. Syair ini mengisahkan sejarah yang berlaku di dalam negeri Patani yang terletak di utara semenanjung Malaysia. Melalui Syair Negeri Patani terdapat penceritaan tentang asal usul negeri Patani bermula daripada pembukaan negeri […]

Kategori: Bicara, Kajian, Makalah

EMAS sememangnya menjadi idaman setiap manusia. Kekayaan seseorang individu seringkali diukur dengan jumlah emas yang dimilikinya. Malahan orang-orang kaya mempunyai berpeti-peti simpanan emas di rumahnya yang melambangkan kekayaan dan status. Logam ini mempunyai daya tarikan yang tersendiri tidak kira apa jua bangsa di dunia ini. Kegilaan terhadap emas ini menyebabkan beberapa kuasa besar di Eropah seperti Portugis, Belanda dan Inggeris belayar ke seluruh dunia untuk mendapatkan emas. Mereka menjajah dan menakluk sesebuah negara bagi mendapatkan logam yang berharga ini untuk di bawa pulang ke negara asal mereka. Portugis menakluk Melaka kerana mengetahui Tanah Melayu mempunyai hasil emas yang banyak sehinggakan pedagang-pedagang mengelarkannya semenanjung emas.

Kategori: Bicara, Kajian, Makalah

KEINDAHAN dan kehalusan kain sutera memang diakui telah melatari keperluan kehidupan manusia zaman-berzaman. Kain sutera memberi nilai sosial dan dapat mempengaruhi gaya hidup si pemakainya. Kewujudan sutera yang berabad-abad lamanya telah berkembang ke seluruh dunia. Malah perdagangan sutera ini telah mula wujud di China dan India sehingga wujudnya istilah “Laluan Sutera” atau “Jalan Sutera”.

Kategori: Kajian, Makalah, Warisan

BUDAYA minum kopi di restoran atau kafe kopi berjenama barat mahupun Korea semakin meningkat di Malaysia. Minuman kopi bukan sekadar dapat mengurangkan rasa mengantuk, malah memberi ruang dan peluang dalam mempopularkannya dengan keperluan dan status gaya hidup masyarakat kini. Kebanjiran pemilik kafe bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan dan banyak mengetengahkan konsep dan hiasan kafe dan pelbagai aneka hidangan berserta minuman kopi sebagai jualan utama bagi menarik lebih ramai peminat kopi. Pemilik kafe juga berusaha meletakkan hiasan kafe secara minimalis, hiasan desa, moden, urban, atau mengadakan mini konsert bagi memberikan keselesaan kepada pelanggan. Mereka juga menawarkan aneka kopi moden dan berjenama, set sarapan pagi dan minum petang, hidangan pastri, kek dan roti bagi menarik lebih ramai pelanggan.

Kategori: Kajian, Makalah

MASYARAKAT Melayu sering kali dilabelkan sebagai bangsa yang tidak tahu menghargai masa. Ungkapan janji Melayu sering kali digunakan untuk menggambarkan orang Melayu yang tidak menepati masa. Jika diperhalus budaya masyarakat Melayu pada waktu itu, tanggapan masyarakat Melayu yang tidak menghargai masa adalah kurang tepat. Pada masa dahulu, orang Melayu tidak mempunyai pengukur masa yang tepat. Oleh itu, mereka menggunakan pengukuran masa yang berkaitan rapat dengan alam sekelilingnya dan corak hidup mereka ketika itu, termasuklah menggunakan nama fauna sebagai perlambangan.

Kategori: Kajian, Makalah

Oleh NORSUHAILA IBRAHIM  SIMPULAN bahasa merupakan satu daripada jenis peribahasa yang paling mudah dan ringkas. Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata atau lebih yang membawa makna yang berlainan daripada maksud asal perkataan yang digunakan dengan maksud yang tepat dan padat. Simpulan bahasa digunakan oleh orang-orang Melayu zaman dahulu untuk menggambarkan sifat, tingkah laku, situasi dan perangai spontan manusia dalam menjalani kehidupan harian mereka. Sejak dahulu lagi, simpulan bahasa […]

Kategori: Kajian, Makalah

MEMBACA novel Perlumbaan Kedua (1992) karya Marwilis Haji Yusof pasti mengingatkan pembaca kepada novel Tikus Rahmat (1963) karya Hassan Ibrahim. “Wan Empuk Kakak Wan Malini” cerpen karya Sasterawan Negara Shahnon Ahmad, mengingatkan pembaca kepada watak Wan Empuk dan Wan Malini dalam peristiwa di Bukit Si Guntang yang terdapat dalam karya agung, Sejarah Melayu (1979). Begitu juga dengan karya terbaharu Siti Sara Hassan, Seharum Mawar (2017), seolah-olah mempunyai persamaan dengan cerita rakyat, Bawang Putih Bawang Merah.

Kategori: Kajian, Makalah
 • Arkib

 • Statistik

  1083517
  Visit Today : 800
  This Month : 31770
  Total Visit : 1083517
  Hits Today : 2226
  Total Hits : 4458095
  Who's Online : 9
 • Kategori