Teater Pokok merupakan sebuah teater terbaik arahan pengarah filem Malaysia tersohor, U-Wei Haji Saari bersama Produksi Balang Rimbun Sdn. Bhd telah dipentaskan pada 7 Disember hingga 16 Disember 2018 sebagai Teater Perdana Dewan Bahasa dan Pustaka di Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur.

Kategori: Bicara, Makalah

Sejarah dan Latar Belakang Kehidupan Abdul Kadir Adabi Sejarah perjuangan dan kehidupan Abdul Kadir Adabi dalam perkembangan sejarah negeri Kelantan, dunia kesusasteraan dan dunia penerbitan di Kelantan bermula menerusi perjuangan Abdul Kadir Adabi dalam perkembangan sejarah Kelantan.

Kategori: Bicara, Makalah

Sejarah kemunculan nenek kebayan dalam kehidupan masyarakat Melayu di Alam Melayu sejak ratusan tahun melekat dalam pemikiran kanak-kanak dan masyarakat Melayu. Dalam menempuh era Revolusi Industri Keempat (RI4), masih ada masyarakat Melayu yang beranggapan bahawa sejarah nenek kebayan sudah ditelan zaman. Namun begitu, sejarah nenek kebayan dalam karya sastera rakyat diceritakan berdasarkan perwatakan murni nenek kebayan dalam karya agung kesusasteraan Melayu tradisional, iaitu Hikayat Inderaputera.

Kategori: Bicara, Makalah

Sejarah kemunculan kesusasteraan dalam tamadun dunia dan tamadun Melayu di Nusantara telah memaparkan kesenian bahasa manusia menerusi kemahiran berbahasa, kemahiran berkomunikasi dan kemahiran pertuturan manusia yang turut diungkapkan dalam khazanah sastera rakyat dan puisi.

Kategori: Bicara, Makalah

Malaysia merupakan negara yang kaya dengan budaya dan bahasa ibunda yang mencerminkan identiti dan jati diri masyarakatnya. Antara yang sering dikaitkan dengan hal ini ialah bahasanya seperti bahasa orang asli, bahasa daerah dan bahasa sukuan Sabah dan Sarawak yang sering dituturkan oleh nenek moyang kita dahulu hingga ke hari ini. Namun, bahasa-bahasa tersebut kian dilupakan oleh generasi hari ini yang menganggap bahasa tersebut mundur dan tidak bersifat global.

Kategori: Bicara, Makalah

Kad raya merupakan medium popular pada era 1980-1990-an untuk menyampaikan mesej, maklumat atau ingatan kepada seseorang. Kad raya sangat istimewa kerana hanya terdapat ketika musim perayaan sahaja. Bahkan, sesetengah daripada kita sanggup membeli dan mengumpul kad raya sebagai koleksi peribadi.

Kategori: Bicara, Featured

Oleh HAEME HASHIM  APABILA Pakatan Harapan (PH) berjaya membentuk kerajaan Malaysia yang baharu pada Mei yang lalu, rakyat mula menuntut janji-janji PH pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu. Laungan Malaysia Baharu, hasil daripada perjuangan reformasi yang bermula pada tahun 1998 dianggap berjaya. Malaysia bakal melalui era reformasi dan perubahan. Namun, dalam mereformasi Malaysia, adakah rejim kerajaan baharu akan memberikan fokus yang signifikan pada perkembangan dan pembangunan bahasa Melayu? Dalam […]

Kategori: Bicara, Featured

Pelbagai bentuk seni teater wujud dan salah satunya ialah monodrama. Seni teater ini agak baharu dan mula diperkenalkan sekitar tahun 2011. Namun demikian, usaha memperkenalkannya giat dijalankan oleh pihak Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Cawangan Sarawak dengan menganjurkan Sayembara Monodrama saban tahun bagi memberikan peluang kepada peserta dan peminat seni monodrama mengetengahkan bakat mereka.

Kategori: Bicara
 • Arkib

 • Statistik

  000000
  Melawat hari ini:
  Jumlah Pelawat:
  Hits hari ini:
  Jumlah Hits :
  Siapa atas talian:
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.