Kepentingan membaca dan memahami itu dibuktikan apabila para ilmuwan ditanya tentang langkah pertama menuju kejayaan. Jawapan mereka sama, iaitu melalui penguasaan ilmu. Bagaimanakah untuk menguasai ilmu? Pastilah dengan membaca, menulis dan memahami.

Kategori: Bicara, Featured

Bahasa pertuturan yang kita gunakan sehari-hari terbit daripada pemikiran. Jadi, penjajahan bahasa pun ada kaitan juga dengan penjajahan pemikiran. Orang yang masih hidup terbelenggu dalam wilayah penjajahan pemikiran selalunya masih ada masalah terjajah bahasa pertuturannya sendiri.

Kategori: Bicara

Menjejakkan kaki di bumi Mekah dan Madinah menjadi impian setiap umat Islam. Mekah bukan sahaja menjadi tumpuan umat Islam dari seluruh dunia ketika musim haji, malahan menjadi destinasi utama sepanjang tahun untuk mengerjakan umrah. Bagi seorang tetamu Allah yang hadir ke Tanah Suci biarpun untuk tujuan menunaikan umrah atau pun ibadah haji pasti tersemat harapan untuk datang lagi mengunjungi kedua-dua kota berkenaan. Kota ini terlalu istimewa bagi umat Islam kerana Mekah dan Madinah merupakan kota suci dan dikenali juga dengan panggilan Tanah Haram.

Kategori: Bicara, Featured, Kajian, Makalah

Pada tanggal 31 Ogos setiap tahun, negara ini akan menyambut ulang tahun kemerdekaan dengan penuh gilang-gemilang. Tahun ini merupakan ulang tahun yang ke-59 sambutan kemerdekaan sejak tahun 1957 di mana seluruh rakyat telah membebaskan diri mereka dari cengkaman penjajah yang silih ganti menjajah negara sebelum ini. Kemerdekaan negara telah memberi ruang kepada anak tempatan satu bentuk hala tuju baru untuk menjalankan pemerintahan sendiri bagi negara tanpa dipengaruhi mana-mana kuasa asing. Bagi rakyat negara ini terutamanya orang Melayu, mereka menganggap bahawa negara ini adalah tanah air mereka sendiri dan ketaatan tanpa berbelah bagi akan diberikan kepada negara dan terus-menerus akan mempertahankan kedaulatannya.

Kategori: Bicara, Featured

Dunia penerbitan semakin mengorak langkah menuju satu arus perdana yang mampu memberikan peluang kepada sesiapa sahaja untuk menjadi penulis. Hari ini, semakin banyak penulis mula mengatur langkah menerbitkan karya sendiri. Bagaikan ikutan, semakin hari semakin banyak penulis yang mula berani menerbitkan karya mereka sendiri dengan jenama sendiri tanpa lagi memerlukan syarikat penerbitan yang besar dan hebat. Kebanyakan yang memilih untuk menerbitkan karya sendiri penulis tersohor yang sudah ada nama, pengikut dan pembaca mereka sendiri.

Kategori: Bicara

Nampaknya polemik tentang kewujudan Hang Tuah timbul lagi dan tidak berkesudahan. Para ahli akademik, sejarawan dan sasterawa sehingga hari ini masih berbahas untuk membuktikan sama ada Hang Tuah seorang tokoh pahlawan Melayu benar-benar wujud atau tidak. Boleh dikatakan sebahagian besar ahli akademik bersependapat mengakui kewujudan Hang Tuah ini berdasarkan teks-teks naskhah Melayu yang sedia ada dan manakala segelintir ahli akademik lain menafikan pula keberadaan tokoh ini dalam sejarah Melayu.

Kategori: Bicara

Dunia kini tidak lagi seperti dahulu, maka dunia yang akan datang mungkin tidak lagi berjiwa masa ini. Mari kita lihat perkembangan semasa apabila berlakunya pemodenan taraf hidup, seperti peningkatan penggunaan teknologi terkini dan penarafan media, khususnya media elektronik. Sesiapa pun yang lahir pada sebelum zaman milenium sudah tentu masih teringat akan perkembangan telefon mudah alih daripada yang bersaiz besar kepada saiz yang lebih kecil, daripada yang hanya menggunakan talian GSM kepada talian 4G, daripada sistem operasi kuno kepada sistem operasi android dan lain- lain lagi.

Kategori: Bicara

“Patik kenal akan tuanku.” Begitulah antara dialog dalam teater bangsawan Anak Raja Anak Papa. Yang ingin dinyatakan ialah betapa gramatisnya binaan ayat tersebut dengan kata sendi nama “akan” digunakan di tempat yang betul, mendahului kata nama yang merujuk manusia dan penggunaannya pula didahului oleh kata adjektif yang bersifat emotif, seperti yang dijelaskan oleh Tatabahasa Dewan.

Kategori: Bicara
 • Laman

 • Arkib

 • Statistik

  232182
  Melawat hari ini: 119
  Jumlah Pelawat: 232182
  Hits hari ini: 201
  Jumlah Hits : 427272
  Siapa atas talian: 2
Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.