Kad raya merupakan medium popular pada era 1980-1990-an untuk menyampaikan mesej, maklumat atau ingatan kepada seseorang. Kad raya sangat istimewa kerana hanya terdapat ketika musim perayaan sahaja. Bahkan, sesetengah daripada kita sanggup membeli dan mengumpul kad raya sebagai koleksi peribadi.

Kategori: Bicara, Featured

Oleh HAEME HASHIM  APABILA Pakatan Harapan (PH) berjaya membentuk kerajaan Malaysia yang baharu pada Mei yang lalu, rakyat mula menuntut janji-janji PH pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu. Laungan Malaysia Baharu, hasil daripada perjuangan reformasi yang bermula pada tahun 1998 dianggap berjaya. Malaysia bakal melalui era reformasi dan perubahan. Namun, dalam mereformasi Malaysia, adakah rejim kerajaan baharu akan memberikan fokus yang signifikan pada perkembangan dan pembangunan bahasa Melayu? Dalam […]

Kategori: Bicara, Featured

Pelbagai bentuk seni teater wujud dan salah satunya ialah monodrama. Seni teater ini agak baharu dan mula diperkenalkan sekitar tahun 2011. Namun demikian, usaha memperkenalkannya giat dijalankan oleh pihak Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Cawangan Sarawak dengan menganjurkan Sayembara Monodrama saban tahun bagi memberikan peluang kepada peserta dan peminat seni monodrama mengetengahkan bakat mereka.

Kategori: Bicara

Akta Bahasa Kebangsaan menjadikan bahasa Melayu bahasa rasmi negara. Seksyen 2 akta ini menetapkan bahawa segala urusan rasmi kerajaan harus menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantara dan seksyen ini telah diperkasakan lagi melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 2011.

Kategori: Bicara, Featured

ALAM sedang memberikan reaksi negatif terhadap dunia! Itulah realiti yang tidak boleh ditolak oleh sesiapa pun, baik sarjana, penyelidik, cendekiawan mahupun masyarakat awam. Buktinya, menurut Akademi Sains Kebangsaan (NAS) suhu permukaan bumi telah meningkat sebanyak -17.2 darjah Celsius dan hal ini telah bermula sejak dua dekad yang lalu.

Kategori: Bicara, Makalah

Laras bahasa ialah variasi bahasa menurut penggunaan yang dihubungkan dengan sesuatu keadaan atau situasi yang berbeza-beza berdasarkan tajuk pembicaraan, hubungan antara pembaca dan situasi pembicaraan. Laras bahasa undang-undang agak unik kerana biasanya mengandungi frasa sendi nama yang tidak digunakan dalam bidang teknikal lain.

Kategori: Bicara, Featured

Kepentingan membaca dan memahami itu dibuktikan apabila para ilmuwan ditanya tentang langkah pertama menuju kejayaan. Jawapan mereka sama, iaitu melalui penguasaan ilmu. Bagaimanakah untuk menguasai ilmu? Pastilah dengan membaca, menulis dan memahami.

Kategori: Bicara, Featured

Bahasa pertuturan yang kita gunakan sehari-hari terbit daripada pemikiran. Jadi, penjajahan bahasa pun ada kaitan juga dengan penjajahan pemikiran. Orang yang masih hidup terbelenggu dalam wilayah penjajahan pemikiran selalunya masih ada masalah terjajah bahasa pertuturannya sendiri.

Kategori: Bicara
 • Arkib

 • Statistik

  108598
  Melawat hari ini: 73
  Jumlah Pelawat: 108598
  Hits hari ini: 112
  Jumlah Hits : 190574
  Siapa atas talian: 2
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.