Anak seorang buruh di salah sebuah syarikat pemborong barang-barang runcit di Tanjong Malim ini telah melanjutkan pelajarannya di Maktab Perguruan Ilmu Khas, Cheras pada tahun 1980 hingga 1981. Selepas tamat pengajiannya, mulai tahun 1982 hingga 1988, Chai Loon Guan mengajar di Sekolah Menengah Dato’ Bendahara CM Yusuf, Tanjung Tualang, Perak Darul Ridzuan. Dari tahun 1989 hingga 1992 beliau berpindah dan mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Sungkai, Sungkai, Perak Darul Ridzuan.

Kategori: Bakat, Featured, Tokoh

Prof Dr. Saiful Bahari dilahirkan di Kota Bharu Kelantan pada 11 Ogos 1967. Ayah dan bonda beliau iaitu Allahyarham Tuan Haji Ismail Che Mat dan Allahyarhamah Hajah Rogayah Che Mat merupakan mantan ahli politik tempatan pada sekitar tahun 1980 hingga 1990-an. Beliau merupakan anak kelima daripada 13 orang adik beradik.

Kategori: Bakat, Featured, Tokoh

Mereka yang Tertewas merupakan novel yang tidak asing dalam kalangan pelajar sastera suatu ketika dahulu. Novel yang menjadi teks sastera SPM ini telah memberi impak dalam kehidupan ramai pembaca sehingga ada pembaca yang ternanti-nanti kemunculan novel seterusnya daripada penulis yang sama.

Kategori: Bakat, Featured, Tokoh

Bahasa Melayu adalah satu daripada sejumlah besar bahasa yang tergolong dalam rumpun Austronesia. Bahasa-bahasa yang berada dalam rumpun Austronesia ini tersebar dalam kawasan yang meliputi hampir separuh muka bumi, yang sebahagian besarnya ialah lautan yang terkandung kepulauan. Kawasan ini terentang dari kawasan pergunungan di Taiwan, turun ke selatan hingga New Zealand, dan dari Madagaskar di luar pantai timur Afrika hingga ke Pulau Easter di Lautan Pasifik.

Kategori: Tokoh

A. Kadir Adabi pernah bekerja sebagai penulis petisyen. Sebahagian besar hidupnya dihabiskan dengan bergiat dalam bidang penulisan dan penerbitan dengan menggunakan nama pena seperti A.K., A.K. Adabi Madrasi, Abna Adabi, Abu Mansur Kelantan, Adabi, Akba, Aki, Al-Mansur Adabi, dan Wook bt. Abdullah. Pada tahun 1929, beliau bersama-sama beberapa orang temannya telah menubuhkan Kelab Putera, iaitu sebuah persatuan yang bergerak dalam lapangan intelektual dan kemasyarakatan.

Kategori: Tokoh

Raja Ali Haji juga terdidik dengan ilmu bidang lain, dan telah menghasilkan karya dalam pelbagai bidang, iaitu agama, bahasa, sastera, sejarah, dan undang-undang. Beliau turut menjadi guru agama yang mengajar tatabahasa, fikah, dan tasawuf. Dalam bidang bahasa, Raja Ali Haji telah menghasilkan dua buah karya yang amat penting dalam perkembangan bahasa Melayu, iaitu Kitab Bustanul-Katibin (1857) dan Kitab Pengetahuan Bahasa (1859).

Kategori: Tokoh

Za’ba merupakan anak Melayu yang tidak jemu-jemu mengabdikan dirinya dalam bidang bahasa dan persuratan Melayu. Karya beliau yang terkenal ialah Pelita Bahasa Melayu, sebuah kitab rujukan utama bagi seluruh masyarakat yang ingin mempelajari bahasa Melayu. Sumbangan beliau sangat besar ertinya. Beliau bertanggungjawab merancang kurikulum sekolah, sebagai penterjemah dan pensyarah. Semasa era pendudukan Jepun di Tanah Melayu, beliau diberikan tanggungjawab bagi menulis buku yang boleh digunakan di Malaya ketika itu dan juga Sumatera.

Kategori: Tokoh

Seorang Bendahari yang amat terkenal, iaitu Bendahara Paduka Raja Tun Muhammad anak kepada Tun Ahmad juga dikenali sebagai Tun Seri Lanang, lahir pada tahun 1565 Masihi di Seluyut, Johor. Beliau menjadi Bendahara kepada dua orang sultan bagi Kerajaan Johor Lama, iaitu Sultan Ali Jalla Abdul Jalil Shah II (1570-1597) dan Sultan Alauddin Riayat Shah III (1597-1615M).

Kategori: Tokoh
 • Arkib

 • Statistik

  000000
  Melawat hari ini:
  Jumlah Pelawat:
  Hits hari ini:
  Jumlah Hits :
  Siapa atas talian:
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.