Pada 10 Julai 2018, berlangsung forum bertajuk “Memperkasakan DBP Menuju Malaysia Baharu” di Dewan Bankuet, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Forum ini menampilkan tiga orang ahli panel, iaitu Hishamuddin Rais (dari MalaysiaKini, Oriental Daily, Malaysia-Today), Shamsudin Othman atau Dinsman (Aktivis teater dari PAKSI) dan Pengarah Pusat Kajian dan Dokumentasi Pementasan Tradisional (PUSAKA), Eddin Khoo. Moderator yang mengemudikan forum ini ialah pensyarah dari Universiti Teknologi Petronas,Dr. Muhaimin Sulam.

Kategori: Berita, Featured

MUHAMAD Yusof Sulaiman yang mewakili Sun Life Malaysia Assurance Berhad muncul sebagai johan Pertandingan Pidato Antara Institusi Kewangan Piala Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) 2018 setelah menewaskan 13 orang peserta akhir pada 5 Julai 2018 yang lalu. Dengan tajuk pidato Hemat Berbelanja, Keluarga Sejahtera, Muhamad Yusof memenangi hadiah wang tunai RM 5000.00, piala pusingan, piala iringan, sijil penyertaan, dan buku terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Kategori: Berita, Featured

Pada 3 Julai 2018, bersempena dengan lawatan kerja Menteri Pendidikan Malaysia, telah berlangsung Majlis Pelancaran Buku Fiqh Al-Hadith Syarah Bulugh Al-Maram di Balai Budaya Tun Syed Nasir Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Majlis pelancaran ini telah disempurnakan oleh YB Dr. Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia.

Kategori: Berita, Featured

PADA 30 dan 31 Mei 2018, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) dengan kerjasama Akademi Dewan Bahasa dan Pustaka (Akademi DBP) telah menganjurkan Kursus Penulisan Profesionaldi Institut Pembangunan Modal Insan Zon Utara, Kampung Temiang, Ipoh, Perak.

Kategori: Berita, Featured

Dalam dunia penerbitan buku, ada beberapa bentuk anugerah diadakan saban tahun bertujuan untuk memilih buku yang layak untuk diberikan pengiktirafan dan juga mengiktiraf editor terbaik yang menjadi individu penting di belakang tabir dalam kejayaan sesebuah penerbitan buku. Sebagai rumah penerbit yang masih gah dalam industri penerbitan buku, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) saban tahun akan menghantar pencalonan kepada urus setia yang menganjurkan anugerah buku. Pada tahun ini, pentas anugerah buku dimeriahkan dengan kejayaan beberapa judul buku terbitan DBP yang memenangi beberapa kategori yang dipertandingkan dalam anugerah berkenaan.

Kategori: Berita, Featured

Peranan bahasa Melayu sebagai alat komunikasi utama dalam urusan rasmi di negara ini sedang dicabar hebat oleh bahasa Inggeris. Penggunaan bahasa Inggeris secara meluas di institusi kewangan dan insurans seperti menidakkan keupayaan bahasa Melayu sebagai bahasa ekonomi dan kewangan.

Kategori: Berita, Featured

Pada tahun 2018, konsep sambutan Hari Guru ditumpukan kepada pelaksanaan untuk menggerakkan gelombang guru seluruh negara untuk bersama-sama berganding dengan kerajaan melalui Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi merealisasikan transformasi pendidikan negara, seperti yang terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025. Sehubungan dengan hal itu, bersempena dengan perayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan pada bulan Mei setiap tahun, forum “Kebersamaan Pemikiran Guru dalam Kemenjadian Murid” diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 15 Mei 2018 yang lalu. Forum ini dianjurkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Putrajaya, Institut Aminuddin Baki dan Bahagian Pendidikan Guru KPM.

Kategori: Berita, Featured

Tirai Mei 2018 dibuka dengan Program Pemilihan Peserta Terbaik Bakat Siswa 2018 rentetan daripada penangguhan Bengkel Pembinaan Bakat Siswa 2018: Penulisan Ilmiah pada awal Mac yang lalu. Pada bulan tersebut, peserta diberi tugasan untuk menyiapkan kertas kajian dan membuat pembentangan karya serta teori sastera.

Kategori: Berita, Featured
 • Arkib

 • Statistik

  065109
  Melawat hari ini: 82
  Jumlah Pelawat: 65109
  Hits hari ini: 108
  Jumlah Hits : 118184
  Siapa atas talian: 2
 • Kategori