Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sebagai sebuah badan yang diamanahkan untuk memperkembang bakat sastera, khususnya dalam bahasa kebangsaan turut memberikan ruang dan peluang kepada penulis muda berbangsa Cina untuk menghasilkan karya kreatif. Tidak sekadar pelajar aliran sekolah kebangsaan yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar, DBP juga memberikan ruang kepada para pelajar Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC), iaitu institusi pendidikan yang jarang terlibat dalam dunia sastera Melayu.

Kategori: Berita, Featured

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan kerjasama Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) telah menjalinkan sinergi untuk menganjurkan Kursus Pembinaan Munsyi Muda Bahasa. Pada tahun 2018, seramai 76 orang peserta daripada kementerian/jabatan/agensi terpilih telah mengikuti tiga siri Kursus Pembinaan Munsyi Muda Bahasa di INTAN Kampus Utama, Bukit Kiara dan INTAN Kampus Wilayah Tengah (INTENGAH). Kursus ini bertujuan untuk menggalakkan penggunaan bahasa Melayu yang baik, betul dan santun dalam kalangan penjawat awam melalui latihan kebahasaan secara formal dan berperingkat yang diberikan kepada mereka yang dilantik sebagai perujuk bahasa.

Kategori: Berita, Featured

Pada 15 – 16 Ogos, bertempat di Akademi Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) , Kuala Lumpur telah diadakan kursus penulisan berita dan rencana yang disertai oleh seramai 21 orang peserta daripada pelbagai agensi kerajaan dan swasta seluruh negara. Kursus selama dua hari itu dikendalikan oleh Zaidi Ismail, penceramah daripada DBP yang ternyata mampu menarik minat para peserta yang mempunyai latar belakang kerjaya dan pendidikan yang berbeza.

Kategori: Berita, Featured

Majlis Pelancaran dan Bicara Buku Karya Agung Hikayat Nakhoda Muda anjuran Yayasan Karyawan dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) telah diadakan pada 14 Ogos 2018 di aras 31, Menara DBP.

Kategori: Berita, Featured

Majlis Perhimpunan Bulanan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bagi bulan Julai 2018 mencatat sejarah tersendiri apabila Profesor Dr. Mohamed Hatta Shaharom yang dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengelola, DBP yang baharu pada 9 Julai 2018, menyampaikan amanat sulungnya kepada warga DBP dengan cara dan persembahan yang cukup menarik. Majlis Perhimpunan Bulanan dan Amanat Pengerusi Lembaga Pengelola DBP ini berlangsung di Balai Budaya Tun Syed Nasir.

Kategori: Berita, Featured

Persidangan media telah diadakan di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bersempena dengan kemenangan supertelefilem Srengenge dalam Anugerah Telenovela 2018. Supertelefilem ini diadaptasi daripada novel karya Sasterawan Negara Shahnon Ahmad yang diterbitkan oleh DBP pada tahun 1973.

Kategori: Berita, Featured

PADA 31 Julai 2018, telah berlangsung Festival Bahasa dan Sastera 2018 di Balai Budaya Tun Syed Nasir, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Festival ini merupakan program anjuran DBP dengan kerjasama Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia, Gabungan Persatuan Guru-guru Sekolah Cina Malaysia, Persatuan Guru Besar Sekolah Tamil Malaysia, dan Persatuan Penterjemahan dan Penulisan Kreatif Malaysia (PERSPEKTIF).

Kategori: Berita, Featured

Pada 13 Julai 2018, berlangsung majlis Malam Wartawan Malaysia 2018 bersempena dengan penganugerahan Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2017 di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur. Majlis anjuran Malaysian Press Institute (MPI) ini diadakan untuk meraikan para karyawan media yang dinobatkan sebagai penyandang utama bagi 20 kategori yang dipertandingkan dalam Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-PETRONAS 2017.

Kategori: Berita, Featured
 • Arkib

 • Statistik

  000000
  Melawat hari ini:
  Jumlah Pelawat:
  Hits hari ini:
  Jumlah Hits :
  Siapa atas talian:
 • Kategori