Sempena sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) Peringkat Negeri Selangor, Dewan Bahasa dan Pustaka dengan kerjasama Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor (SUK) dan Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) telah mengadakan Program Semarak Bahasa.

Kategori: Berita

PERANAN bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bahasa perpaduan terus diberi penekanan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui teras kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP), bagi membina negara bangsa. Sehubungan itu, pada 31 Oktober hingga 1 November 2017, bertempat di Institut Perguruan Bahasa Melayu telah berlangsung satu persidangan bagi merangka standard bahasa Melayu. Hal ini selaras dengan matlamat memperkasakan bahasa Melayu, KSBM yang dibangunkan sebagai rujukan bagi menghasilkan satu standard untuk menentukan tahap pemerolehan dan penguasaan bahasa dalam kalangan pengguna bahasa Melayu. “Kerangka Standard Bahasa Melayu (KSBM) Teras Penyetaraan BM” merupakan tema kongres yang bertepatan dengan usaha memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan yang menjadi penyatuan rakyat berbilang kaum di negara ini.

Kategori: Berita

“Perjuangan Bangsa” telah dipilih sebagai tema Pertemuan penyair ASEAN 2017. Tema ini telah diterjemahkan dalam bentuk puisi dan syair sepanjang dua hari berlangsungnya Puisi dan Syair ASEAN 2017 di Dewan Bahasa dan Pustaka. Acara yang diadakan pada 29 hingga 30 September ini telah menghimpunkan penggiat puisi dan syair dari 10 buah negara ASEAN. Majlis ini merupakan anjuran Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan kerjasama Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA) dan Akademi Seni ND Lala bersempena Diversecity: Kuala Lumpur International Arts Festival 2017 di bawah genre sastera.

Kategori: Berita, Featured

Dewan Bahasa dan Pustaka dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya, Majlis Perwakilan Penduduk Putrajaya dan OPO Malaysia, telah menganjurkan Kayuhan Negaraku Sehati Sejiwa dan Pertandingan Jejak Maklumat Berbasikal bersempena dengan sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan 2017 Peringkat Wilayah Persekutuan Putrajaya pada 8 Oktober 2017, di Kompleks Sukan Air, Presint 6, Putrajaya.

Kategori: Berita, Featured

Pertandingan Forum Peringkat Kebangsaan 2017 Institut Pendidikan Guru (IPG) Piala Menteri Besar Perak yang bertemakan “Bahasa Melayu Peneraju Kecemerlangan Pendidikan Abad 21 Menuju TN50” telah diadakan dari 26 hingga 28 September 2017. Pertandingan ini merupakan program anjuran IPG Kampus Ipoh dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Kategori: Berita, Featured

Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) merupakan kempen kesedaran terhadap bahasa Melayu yang berfungsi sebagai bahasa kebangsaan, bahasa rasmi dan bahasa pemersatu. BBK yang dimulakan sejak tahun 1960-an, menjadi acara tahunan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia yang mendapat sokongan penuh kerajaan Malaysia.

Kategori: Berita, Featured

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Pusat Kebudayaan Han Malaysia telah menganjurkan majlis diskusi karya dan pelancaran buku pada 27 September 2017 bertempat di Sanggar Tun Sri Lanang, Menara DBP, Kuala Lumpur.

Kategori: Berita, Featured

Pusat Kajian Kecemerlangan Melayu, Universiti Malaya (UM) telah menganjurkan Seminar Penyelidikan Melayu 2017 pada 21 September 2017, di Akademi Pengajian Melayu, UM. Seminar ini merupakan program akademik yang berfungsi sebagai medium penyebarluasan hasil penyelidikan tentang Melayu. Selain itu, seminar ini menjadi platform perkongsian hasil penyelidikan tentang peradaban Melayu dalam pelbagai konteks, seperti pendidikan, ekonomi dan perhubungan sosial.

Kategori: Berita, Featured
 • Laman

 • Arkib

 • Statistik

  261702
  Melawat hari ini: 169
  Jumlah Pelawat: 261702
  Hits hari ini: 250
  Jumlah Hits : 474634
  Siapa atas talian: 1
Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.