Mukim Duyong berada dalam pentadbiran daerah Melaka Tengah. Mukim ini juga berjiran dengan mukim Ayer Molek. Mukim Duyong terkenal dengan pelbagai lokasi tarikan pelancongan antaranya ialah Perkampungan Hang Tuah, Perigi Hang Tuah, Muzium Hang Tuah dan Masjid Jamek Laksamana Hang Tuah.

Kategori: Puji & Tegur

Bahasa rojak dapat didefinisikan sebagai satu bentuk bahasa yang digunakan oleh masyarakat dengan mencampuradukkan bahasa Melayu dengan bahasa lain seperti bahasa Inggeris, Tamil, Mandarin, Arab dan sebagainya. Penggunaan bahasa rojak dalam bidang-bidang tertentu seperti pengiklanan dan penyiaran bukanlah suatu perkara yang baharu di negara ini.

Kategori: Puji & Tegur

Seiring dengan pengiktirafan Kuala Lumpur sebagai Kota Buku Dunia menjelang tahun 2020, turut menyusul ialah tanggungjawab yang berat bagi merapatkan jurang masyarakat Malaysia dengan buku. Oleh yang demikian, cabaran pertama yang perlu diatasi terlebih dahulu bukan untuk menggalakkan masyarakat supaya menyentuh, membaca dan membeli buku, sebaliknya menarik tumpuan dan mendorong mereka untuk mendekati buku. Walaupun realitinya perkara ini bukan satu kerja yang mudah untuk berbuat demikian dalam suasana industri buku negara ini, tetapi bagaimana sesebuah buku dapat memikat hati bakal pembacanya?

Kategori: Puji & Tegur

Sastera Kebangsaan merujuk pada karya sastera yang menggunakan bahasa kebangsaan, menampilkan gambaran hidup masyarakat di Malaysia, menggambarkan kepelbagaian budaya dan cara hidup masyarakat majmuk di negara ini, serta menyumbang ke arah persefahaman dan integrasi nasional.

Kategori: Puji & Tegur

Perlumbaan motosikal Grand Prix di Sepang pada 4 November 2018 yang lalu merakamkan drama yang tersendiri. Valentino Rossi yang sedang mendepani perlumbaan terjatuh pada tiga pusingan terakhir, lalu Marc Marquez yang mengekorinya dari awal perlumbaan, muncul juara acara berprestij berkenaan.

Kategori: Featured, Puji & Tegur

Hari ini terdapat kecenderungan sesetengah masyarakat, terutamanya golongan peniaga menggunakan ejaan lama untuk menamakan produk. Antaranya menggunakan perkataan seperti chantek, chinta, lesong, kampong dalam beberapa produk penjagaan diri dan makanan.

Kategori: Featured, Puji & Tegur

Setiap hari kita akan berhadapan dengan kesalahan tatabahasa di dalam pelbagai media, baik media konvensional mahupun media sosial seperti Facebook, Whatsapp dan Twitter. Selain kesalahan tatabahasa, kesalahan ejaan juga sudah semakin lazim sama ada dalam bahasa Malaysia mahupun bahasa Inggeris.

Kategori: Featured, Puji & Tegur

Pada suatu hari, ketika penulis melalui deretan kedai di sebuah bandar, penulis terdengar perbualan seorang kanak-kanak dengan ibunya.

Kategori: Puji & Tegur
 • Arkib

 • Statistik

  000000
  Melawat hari ini:
  Jumlah Pelawat:
  Hits hari ini:
  Jumlah Hits :
  Siapa atas talian:
 • Kategori

Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.