Dalam kebanyakan sektor kehidupan, fungsi BM sudah diambil alih oleh bahasa Inggeris (BI) atau bahasa lain atas tuntutan ekonomi. BM dikatakan tiada nilai ekonomi walhal semasa zaman Kesultanan Melayu Melaka, BM digunakan dalam semua bidang – komunikasi, undang-undang, politik dan ekonomi. Jadi, apa hujah yang dapat menafikan “nilai ekonomi” BM?

Kategori: Featured, Puji & Tegur

Dalam bahasa Melayu tidak ada perkataan residensi, sebaliknya yang ada dalam Kamus Dewan ialah residen (daripada kata pinjaman resident) yang bermaksud “wakil kerajaan British di tanah jajahan atau negeri naungan British”.Kata residence dalam Kamus Dwibahasa bermaksud “tinggal” atau “kediaman”. Mungkin kata residensi yang diperkatakan ini dipadankan daripada residency dalam bahasa Inggeris, tetapi menurut Kamus Dwibahasa, residency bermaksud “kediaman Residen”.

Kategori: Puji & Tegur

BAGI yang suka berjalan-jalan dan tempat yang ingin dituju itu pula merupakan tempat yang baharu, sudah tentu papan-papan tanda akan diperhatikan apabila melalui sesuatu kawasan. Tujuannya untuk mengesan tempat yang ingin dituju.

Kategori: Puji & Tegur

Bagi pelancong luar yang datang ke Kelantan, antara destinasi membeli-belah yang akan dikunjungi termasuklah Pengkalan Kubor. Bagi yang baru pertama kali berkunjung ke situ, mereka akan memperhatikan papan-papan tanda yang terdapat di pinggir-pingir jalan utama menuju ke kawasan tersebut.

Kategori: Featured, Puji & Tegur

Kemunculan banyak saluran radio swasta membawa budaya yang benar-benar berbeza. Radio bukan lagi saluran maklumat bermanfaat untuk pendengar sebaliknya saluran untuk menarik pendengar dan penaja sebanyak mungkin dengan cara menampilkan artis popular.

Kategori: Featured, Puji & Tegur

Malaysia mungkin satu-satunya negara di dunia yang menyediakan banyak gelar kurniaan istana. Antara gelar tersebut ialah datuk, datuk seri, tan sri dan tun. Gelar ini biasanya dikurniakan kepada individu yang banyak menaburkan jasa kepada negara, orang kenamaan dan golongan atasan.

Kategori: Puji & Tegur

Kota Bharu merupakan ibu negeri Kelantan Darul Naim. Bandar ini dibuka ketika pemerintahan Sultan Muhammad II pada tahun 1844. Kota Bharu menjadi pusat pentadbiran, perniagaan dan pelancongan bagi negeri Kelantan. Walau bagaimanapun, tinjauan pada kali ini mencari kesalahan bahasa Melayu yang terdapat di bandar Kota Bharu. Tujuan kesalahan bahasa didedahkan bukanlah untuk membuka pekung mana-mana pihak sebaliknya agar kesalahan tersebut dapat dibaiki supaya lebih persis.

Kategori: Featured, Puji & Tegur

Bagi yang suka memerhatikan papan tanda semasa memandu atau menaiki kenderaan, pasti akan dapat melihat pelbagai nama tempat atau kawasan yang ditulis pada papan tanda.

Kategori: Puji & Tegur
 • Laman

 • Arkib

 • Statistik

  253445
  Melawat hari ini: 165
  Jumlah Pelawat: 253445
  Hits hari ini: 245
  Jumlah Hits : 461791
  Siapa atas talian: 2
Botanical Slimming Cell Phone Jammer For Sale, Botanical Slimming Soft Gel , Meizi Evolution, Cell Phone Jammers,Cell Phone Blockers, As a result Botanical Slimming works by restraining the activity of lipase in the stomach and intestinal canal.