Terjemahan bahan agama khususnya al-Quran dalam bahasa Melayu bermula sejak kedatangan Islam ke kepulauan Melayu pada tahun 840 melalui pemerintahan Sultan Alaiddin Syed Maulana Abdul Aziz Syah di Perak yang menjadi pencetus awal dalam dunia penyebaran ilmu-ilmu Islam melalui penulisan dan penterjemahan buku agama. Menurut Hashim dan Halimah yang merupakan penulis buku bertajuk Isu Sosiolinguitik di Malaysia (2012) bahawa sebanyak 900 judul berbeza yang terdiri daripada bidang fikah, aqidah, usuluddin, nahu Arab, hadis, tasawuf dan tarekat, akhlak, doa, wirid dan munajat, kisah anbia yang diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu dan tulisan Jawi yang dikenali sebagai ‘kuning kuning’.

Kategori: Makalah

Pada 23 Oktober 2010, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menetapkan bahawa mata pelajaran Sejarah merupakan mata pelajaran yang diwajibkan lulus untuk semua calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam peperiksaan tersebut mulai tahun 2013. Pengumuman tersebut telah diumumkan secara rasmi oleh Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Haji Muhammad Yassin, mantan Menteri Pelajaran Malaysia dan mantan Perdana Menteri Malaysia Kelapan ketika menggulung perbahasan Perhimpunan Agung UMNO 2010 pada 23 Oktober 2010. Secara keseluruhannya, tahun 2013 menurut Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Haji Muhammad Yassin merupakan tahun rasmi yang dipilih sebagai langkah untuk memastikan mata pelajaran Sejarah dijadikan sebagai mata pelajaran wajib lulus dalam peperiksaan SPM.

Kategori: Makalah

Institusi Pengajian Tinggi (IPT) menjadi ejen sosialisasi yang penting dalam struktur sosial masyarakat. Oleh yang demikian, kerajaan menerusi jabatan pendidikan tinggi telah memperkenalkan dan mewajibkan subjek Mata Pelajaran Umum (MPU) kepada semua pelajar IPT sama ada awam atau swasta daripada pelbagai peringkat pengajian. Mata Pelajaran Umum mempunyai beberapa kategori dan salah satunya merupakan kategori wajib dengan kod U1. Salah satu subjek dalam kategori ini ialah subjek Hubungan Etnik (HE).

Kategori: Makalah

Setiap tahun terdapat pelbagai serangan virus yang telah meragut nyawa manusia. Antara serangan virus terkenal di seluruh dunia ialah virus MERS-CoV dari negara Timur Tengah di rantau Asia Barat (Huda Hussain, 2014: 136). Secara umumnya, nama saintifik bagi Virus MERS-CoV ialah Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-Cov) merupakan satu penyakit baharu yang melibatkan jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh novel coronavirus.

Kategori: Makalah

PERIBAHASA Melayu ada menyatakan “bodoh tidak dapat diajar, cerdik tidak dapat diikut’. Apakah maksud yang tersirat di sebalik peribahasa tersebut?  Merujuk Kamus Dewan (2007) maksud peribahasa ini ialah orang yang tidak mahu mendengar kata atau tidak mahu ditunjuk ajar langsung. Mereka hanya bertindak mengikut kata hati sendiri sahaja.

Kategori: Makalah

KEUNGGULAN sejarah kepemimpinan negarawan Tun Abdul Razak bin Dato’ Hussein dalam sejarah Malaysia dan sejarah politik Malaysia amat terkenal sebagai Bapa Pembangunan Malaysia kerana sumbangan beliau dalam pembangunan kawasan luar bandar dan masyarakat luar bandar menerusi Dasar Ekonomi Baru.

Kategori: Makalah

Menurut Kamus Dewan, perkataan ‘santun’ membawa makna halus budi pekerti; beradab; rasa belas kasihan terhadap orang lain. Kesopanan berbahasa merujuk pada penggunaan bahasa yang baik, sopan dan beradab supaya tingkah laku tersebut memancarkan keperibadian kita yang mulia selain sebagai penghormatan kepada pihak yang dilawan bicara. Santun merujuk pada tutur kata, bahasa badan dan intonasi suara. Kesantunan berbahasa dalam apa-apa jua keadaan membina satu segmen budi bahasa, bertutur dalam keadaan yang sopan dan berhemah, tidak memaki-hamun dan tidak menggunakan kata yang kesat atau tidak senonoh.

Kategori: Bicara, Makalah

KEGEMILANGAN kerajaan negeri Johor telah diwarisi daripada kegemilangan kerajaan Melaka setelah kejatuhan Potugis. Sultan Mahmud Shah yang melarikan diri ke Johor dan kemudian ke Pahang dan ke Bintan telah meletakkan Johor sebagai sebuah negeri yang disegani. Setelah kemangkatan baginda (1528), kegemilangan pemerintahan Johor dilegasikan kepada anakanda baginda, Raja Alaudin yang menggunakan gelaran Sultan Alaudin Riayat Shah II. Sultan Alaudin Riayat Shah II berjaya membina empayar pemerintahan dan perdagangan di (Johor Lama) yang kini dikenali sebagai Kota Tinggi (1529).

Kategori: Makalah
 • Arkib

 • Statistik

  213889
  Visit Today : 548
  This Month : 39792
  Total Visit : 213889
  Hits Today : 1520
  Total Hits : 917067
  Who's Online : 14
 • Kategori