Setiap tahun terdapat pelbagai serangan virus yang telah meragut nyawa manusia. Antara serangan virus terkenal di seluruh dunia ialah virus MERS-CoV dari negara Timur Tengah di rantau Asia Barat (Huda Hussain, 2014: 136). Secara umumnya, nama saintifik bagi Virus MERS-CoV ialah Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-Cov) merupakan satu penyakit baharu yang melibatkan jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh novel coronavirus.

Kategori: Makalah

PERIBAHASA Melayu ada menyatakan “bodoh tidak dapat diajar, cerdik tidak dapat diikut’. Apakah maksud yang tersirat di sebalik peribahasa tersebut?  Merujuk Kamus Dewan (2007) maksud peribahasa ini ialah orang yang tidak mahu mendengar kata atau tidak mahu ditunjuk ajar langsung. Mereka hanya bertindak mengikut kata hati sendiri sahaja.

Kategori: Makalah

KEUNGGULAN sejarah kepemimpinan negarawan Tun Abdul Razak bin Dato’ Hussein dalam sejarah Malaysia dan sejarah politik Malaysia amat terkenal sebagai Bapa Pembangunan Malaysia kerana sumbangan beliau dalam pembangunan kawasan luar bandar dan masyarakat luar bandar menerusi Dasar Ekonomi Baru.

Kategori: Makalah

Menurut Kamus Dewan, perkataan ‘santun’ membawa makna halus budi pekerti; beradab; rasa belas kasihan terhadap orang lain. Kesopanan berbahasa merujuk pada penggunaan bahasa yang baik, sopan dan beradab supaya tingkah laku tersebut memancarkan keperibadian kita yang mulia selain sebagai penghormatan kepada pihak yang dilawan bicara. Santun merujuk pada tutur kata, bahasa badan dan intonasi suara. Kesantunan berbahasa dalam apa-apa jua keadaan membina satu segmen budi bahasa, bertutur dalam keadaan yang sopan dan berhemah, tidak memaki-hamun dan tidak menggunakan kata yang kesat atau tidak senonoh.

Kategori: Bicara, Makalah

KEGEMILANGAN kerajaan negeri Johor telah diwarisi daripada kegemilangan kerajaan Melaka setelah kejatuhan Potugis. Sultan Mahmud Shah yang melarikan diri ke Johor dan kemudian ke Pahang dan ke Bintan telah meletakkan Johor sebagai sebuah negeri yang disegani. Setelah kemangkatan baginda (1528), kegemilangan pemerintahan Johor dilegasikan kepada anakanda baginda, Raja Alaudin yang menggunakan gelaran Sultan Alaudin Riayat Shah II. Sultan Alaudin Riayat Shah II berjaya membina empayar pemerintahan dan perdagangan di (Johor Lama) yang kini dikenali sebagai Kota Tinggi (1529).

Kategori: Makalah

SANA bangunan baharu, sini bangunan baharu! Kawasan perumahan? Macam cendawan. Cantik-cantik reka bentuknya. Yalah, populasi semakin bertambah, pembangunan haruslah seiring. Tempat tinggal merupakan keperluan asasi manusia.

Kategori: Makalah

OLEH WAN NORASYIKIN WAN ISMAIL SYAIR Negeri Patani ialah sebuah karya historiografi Melayu tradisional yang kurang mendapat perhatian daripada pengkaji untuk mengkajinya. Manuskrip Syair Negeri Patani ini tidak kurang pentingnya jika dibandingkan dengan hikayat-hikayat lain yang mempunyai unsur sejarah. Syair ini mengisahkan sejarah yang berlaku di dalam negeri Patani yang terletak di utara semenanjung Malaysia. Melalui Syair Negeri Patani terdapat penceritaan tentang asal usul negeri Patani bermula daripada pembukaan negeri […]

Kategori: Bicara, Kajian, Makalah

EMAS sememangnya menjadi idaman setiap manusia. Kekayaan seseorang individu seringkali diukur dengan jumlah emas yang dimilikinya. Malahan orang-orang kaya mempunyai berpeti-peti simpanan emas di rumahnya yang melambangkan kekayaan dan status. Logam ini mempunyai daya tarikan yang tersendiri tidak kira apa jua bangsa di dunia ini. Kegilaan terhadap emas ini menyebabkan beberapa kuasa besar di Eropah seperti Portugis, Belanda dan Inggeris belayar ke seluruh dunia untuk mendapatkan emas. Mereka menjajah dan menakluk sesebuah negara bagi mendapatkan logam yang berharga ini untuk di bawa pulang ke negara asal mereka. Portugis menakluk Melaka kerana mengetahui Tanah Melayu mempunyai hasil emas yang banyak sehinggakan pedagang-pedagang mengelarkannya semenanjung emas.

Kategori: Bicara, Kajian, Makalah
 • Arkib

 • Statistik

  254643
  Melawat Hari Ini : 306
  Jumlah Pelawat : 254643
  Hits Hari Ini : 870
  Jumlah Hits : 656166
  Siapa atas talian : 4
 • Kategori